Doručovanie počas Veľkonočných sviatkov.
Zistiť viac

Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Hrášková slaná galetka bez lepku

Táto slaná hrášková galetka bez lepku je ideálnym jedlom na ľahký letný obed. Nenáročná na prípravu, chutná a plná jarnej zeleniny. Výborne sa hodí aj ako pohostenie ku grilovačke alebo na piknik.

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Do veľkej misy nasypeme bezgluténovú múku PROMIX UNI a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Ručne medzi prstami premiešame tak, aby vznikla mrvenička. Pridáme parmezán, tymián, petržlenovú vňať, žĺtky a vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.
  2. Medzitým uvaríme plnku. Cuketu umyjeme a aj so šupkou nastrúhame do sitka, ktoré potom položíme na misku. Cuketu veľkoryso osolíme a necháme aspoň 20 minút postáť, aby pustila vodu do misky.
  3. V hlbšej panvici necháme rozpustiť maslo, pridáme nadrobno nakrájaný pór a zľahka orestujeme. Podlejeme 2 PL vody, prikryjeme a necháme asi 3 minútky podusiť. Odokryjeme, primiešame hrášok, vyžmýkanú cuketu, tymián, pažítku a kôru z citróna. Všetko za stáleho miešania necháme prehriať 3 minúty. Na koniec okoreníme a osolíme podľa chuti.
  4. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie na kruh s priemerom asi 28 cm. Prenesieme ho aj s papierom na veľký plech a do stredu (5 cm od krajov) nanesieme plnku. Na ňu poukladáme natrhanú mozzarellu, okraje cesta vyklopíme hore a stočíme ich do vlnky. Jemne utlačíme, aby držali tvar.
  5. Nakoniec cesto zvonka potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C približne 35-40 minút dozlatista. Počas pečenia môžeme 2-3 krát cesto pofŕkať vodou.
  6. Po upečení vyberieme z rúry, ozdobíme bylinkami a necháme len mierne vychladnúť. Nakrájame ako pizzu na trojuholníky. Hrášková slaná galetka chutí najlepšie čerstvá a teplá, dá sa však aj zamraziť.

Suroviny

Na cesto:

  • 320 g bezgluténovej múky Promix UNI Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
  • 125 g studeného masla
  • 60 g nastrúhaného parmezánu
  • 2 PL natrhaných lístkov tymiánu
  • 2 PL nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate
  • 2 žĺtky
  • 100 ml vlažnej vody
  • 1 vajce na potretie

Na plnku:

  • 250 g nastrúhanej cukety
  • 25 g masla
  • 1 stredne veľký pór
  • 2 PL vody
  • 100 g hrášku (môže byť aj mrazený)
  • 1 PL nasekanej pažítky + na ozdobu
  • 1 PL natrhaných lístkov tymiánu
  • kôra z 1 citróna
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • podľa chuti soľ
  • 1-2 ks mozzarelly

Črty

  • bez lepku
  • vegetariánske

Parametre

  • Príprava počas 50 minút
  • Pečenie počas 35-40 minút
  • Teplota rúry 200 °C

Neprehliadnite