Cena

Cena

Dostupnosť tovaru

Dostupnosť tovaru
  • Akciové (1)

Dostupnosť tovaru

Dostupnosť tovaru
  • Doprava zadarmo (18)

Produkty skladom

Produkty skladom
  • Skladom (130)
  • Out of Stock (8)

Pre

Pre
  • Deti (33)
  • Ženy (103)
  • Muži (98)
  • Seniori (93)
  • Diabetici (3)

Forma

Forma
  • Iná forma (87)
  • Sirup (7)
  • Olej (5)
  • Gél/Krém/Masť (3)
  • Mydlo (3)

Výrobca

Výrobca
  • Leros - Slovenska Republ (5)
  • LEROS, s r.o. (132)
  • Premium Rosa Sp. z o.o. (POL) (1)

Nedostatok železa

Železo je nesmierne dôležitý minerál, ktorý zabezpečuje správne fungovanie nášho tela. Vďaka tomu, že je do veľkej miery obsiahnutý v červených krvinkách, podieľa sa na okysličovaní orgánov a svalov. Zaraďujeme ho medzi esenciálne minerály, čo znamená, že si ho telo nevie vyprodukovať samo, ale musí ho prijímať z iných zdrojov – z potravy alebo výživových doplnkov.

Akú úlohu hrá železo v ľudskom organizme? 

Ľudský organizmus potrebuje železo na syntézu svojich proteínov transportujúcich kyslík po tele, najmä hemoglobínu a myoglobínu, a tiež na tvorbu niektorých enzýmov.1 Vo výsledku tak železo primárne napomáha transportu kyslíka v krvi. Druhotne pomáha znížiť únavu, pozitívne pôsobí na svalovú aktivitu, zabraňuje ľahkej tvorbe modrín, podieľa sa na zdravom spánku i imunite.

Pokiaľ organizmu železo chýba, človek sa cíti nadmerne unavený a vyčerpaný. Spôsobuje to slabé okysličenie orgánov a svalov. Tie potom pracujú na tzv. energetický dlh, čo znamená, že sa človek rýchlo unaví a zadýcha. Signálom nedostatku železa môže byť aj veľmi bledá pokožka, ktorá je zapríčinená nízkou hladinou červeného farbiva hemoglobínu v krvi. Nedostatok železa sa tiež prejavuje suchou pokožkou, vypadávaním vlasov, ale aj studenými rukami a chodidlami v dôsledku slabej cirkulácie krvi. 

Čo môže spôsobiť nedostatok železa?

Nedostatok vitamínov, minerálov či stopových prvkov v organizme je zväčša spôsobený nesprávnou výživou, a teda v praxi – nízkou konzumáciou alebo zlou kvalitou potravín, z ktorých by sme danú látku mali prijať. Pri železe je problém ešte jeden – ľudia nepoznajú situácie, pri ktorých organizmus spotrebuje a potrebuje vyššie množstvá železa. Sú to najmä:

Krvné straty

Strata krvi je najčastejšou príčinou nedostatku železa v organizme. Patrí sem krvácanie po úraze, ale aj silné menštruačné krvácanie u žien.

Tehotenstvo

Počas tehotenstva dochádza k výraznému zvýšeniu potreby železa. Dôvodom je rýchly rast placenty a plodu.

Rýchly rast u detí

V období rastu organizmus potrebuje viac železa, a preto deti a dospievajúci patria medzi jednu zo skupín so zvýšenou potrebou príjmu železa.

Niektoré ochorenia

Predovšetkým také, ktoré súvisia s chronickým krvácaním – napríklad nádory na maternici, hemoroidy, zápal obličiek a močových ciest, krvácanie do tráviaceho ústrojenstva v dôsledku vredov a pod.

Nedostatok železa sa môže objaviť aj u športovcov s náročnými tréningami alebo u vegánov. Mäso je bohatým zdrojom železa, a preto by si vegáni mali jedálniček zostaviť tak, aby si tieto minerálne straty nahradili. Treba však mať na pamäti, že železo z rastlinných zdrojov má nižšiu vstrebateľnosť ako to zo živočíšnych. Osobitou skupinou sú ľudia s poruchami vstrebávania železa, kam môžu patriť aj celiatici, ľudia s intoleranciou na kravské mlieko či pacienti s Crohnom alebo ulceróznou kolitídou. 

Kto patrí medzi rizikové skupiny? 

užívanie v tehotenstve - ikona

Tehotné ženy

Ženy v produktívnom veku

Deti a dospievajúci

Pacienti s ochoreniami spôsobujúcimi krvácanie

Ľudské telo si vo väčšine prípadov dokáže železo veľmi dobre uskladniť v pečeni. Najčastejšou príčinou poklesu železa je práve krvácanie, tehotenstvo a rýchly rast. Medzi skupiny najviac ohrozené vznikom nedostatku železa preto patria deti a dospievajúci, ženy v produktívnom veku a tehotné ženy. Naopak dospelí muži a ženy po menopauze majú nízke riziko vzniku nedostatku železa. Pokiaľ sa stravujú racionálne, na pokrytie fyziologických potrieb bude stačiť aj množstvo železa prijaté zo stravy.1

Keďže najčastejšou príčinou nedostatku železa je práve krvácanie, pozor by si mali dať aj darcovia krvi. Každému darcovi sa meria úroveň hemoglobínu v krvi, no a ak je nízka, z darcovstva je pre daný moment vylúčený. Pokiaľ ste teda pravidelným darcom, hladinu železa by ste si mali strážiť aj vy.

Rozlišujeme 3 stupne nedostatku železa: 

Vyčerpanie zásob

Pri prvom stupni dochádza k spotrebovaniu „železných“ zásob uložených v pečeni. Pri tomto stave neklesá hladina hemoglobínu a zrejme ho ani nespozorujete.

Nedostatok 

Až pri druhom stupni hovoríme o skutočnom nedostatku železa. Organizmu už totiž chýba aj časť toho železa, ktoré sa podieľa na transporte kyslíka. Človek začína cítiť prvé príznaky.

Anémia

Toto štádium sa už vyznačuje citeľnými príznakmi, ako sú veľká vyčerpanosť, poruchy spánku, zrýchlený tep, zlá koncentrácia a ďalšie vážne stavy.2 

Anémia z nedostatku železa

Anemický syndróm, málokrvnosť, chudokrvnosť – všetky tieto názvy označujú jeden a ten istý chorobný stav: anémiu. Ide o najčastejšie hematologické ochorenie a jeden z najrozšírenejších chorobných stavov na svete. Jeho výskyt je oveľa vyšší v rozvojových krajinách než u nás, čo však neznamená, že sa u nás nevyskytuje často. WHO odhaduje3, že:

  • Jedna tretina všetkých žien v reprodukčnom veku je anemická.
  • 40 % tehotných žien je anemických.
  • Viac ako 40 % detí mladších ako 5 rokov je anemických.

Anémia je v podstate stav organizmu, pri ktorom je počet červených krviniek, alebo koncentrácia hemoglobínu v nich, nižší ako normálna hladina. Hemoglobín je červené krvné farbivo, ktoré je najdôležitejšou zložkou červených krviniek. No a až dve tretiny všetkého železa obsiahnutého v organizme sa nachádza práve v tomto krvnom farbive.

Prečo je hemoglobín tak dôležitý? Je nevyhnutný pre prenos kyslíka krvou z pľúc do orgánov a naopak. Keď je hladina hemoglobínu či červených krviniek nízka, nastáva znížená schopnosť prenášať kyslík do tkanív, v dôsledku čoho potom orgány ani svaly nie sú dostatočne okysličené. Človek pociťuje únavu, slabosť, má problémy s dýchaním a podobne.

Najčastejšou príčinou vzniku anémie je nedostatok železa. Tým, že sa jeho hladina v hemoglobíne zníži, zníži sa aj prenos kyslíka z pľúc do orgánov a svalov. Anémia však môže  vzniknúť aj v dôsledku deficitu vitamínov skupiny B a niektorých infekčných chorôb – napríklad malárie, tuberkulózy či HIV.

Ako predísť anémii? Všímajte si príznaky nedostatku železa

Dlhodobým nedostatkom železa v organizme sa môžete „dopracovať“ až k vyššie spomínanej anémii. Čo si teda na sebe, svojom dieťati či niekom blízkom, všímať? 

  • Únavu a vyčerpanie
  • Lámavé vlasy, vypadávanie vlasov
  • Bolesť hlavy
  • Bledosť v tvári, bledú pokožka a pery, neobyčajne bledé ďasná alebo kožtičku pod nechtami
  • Dýchavičnosť, silné búšenie srdca
  • Nechutenstvo, stratu hmotnosti
  • U žien silnú a veľmi bolestivú menštruáciu
  • U detí podráždenosť a poruchy pozornosti

Pokiaľ u vás niektorý, alebo kombinácia viacerých, z týchto príznakov pretrváva dlhšie, je vhodné navštíviť lekára. Nedostatok železa sa zisťuje laboratórne z krvného obrazu. Pokiaľ vám nebude zistený veľmi vážny nedostatok, zväčša bude liečba zameraná na užívanie doplnkov s obsahom železa. 

Lieky a doplnky na nedostatok železa

Poznáme 2 typy železa – hemové a nehemové. Nehemové železo sa nachádza v rastlinných aj živočíšnych produktoch. Doplnky a lieky s týmto druhom železa sa musia užívať na lačno a môžu spôsobiť zápchu či nevoľnosť. Lepšie je preto vybrať si doplnky s hemovým železom. Tie môžete užívať kedykoľvek – pred jedlom aj po ňom, pričom majú minimálne nežiaduce účinky. Vstrebávanie železa navyše podporuje vitamín C, preto sa odporúča užívať ho spolu s doplnkami železa. 

Rovnako ako nedostatok, aj prebytok železa v organizme môže spôsobiť problémy. Náš organizmus totiž nedokáže nadbytočné železo z tela vylúčiť, a pri vysokom príjme hrozí predávkovanie.

Čo jesť pri nedostatku železa? 

Nedostatok železa sa zväčša nedá vyriešiť len samotnou zmenou stravy, no je odporúčané do jednálnička vo zvýšenej miere zaradiť  potraviny s jeho obsahom. Sú to napríklad:

  • červené mäso a vnútornosti, predovšetkým pečeň,
  • strukoviny – napríklad šošovica, cícer, hrach,
  • špenát, brokolica, zeler,
  • mak, slnečnicové semienka,
  • orechy.

Zdroje použité v texte: 

1. ABBASPOUR, N. a kol. Review on iron and its importance for human health. J. Res. Med. Sci. 2014. Dostupné na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/

2. IBANEZ G. B. a kol. Iron deficiency anaemia. Revista Médica del Hospital General de México. 2016. Dostupné na: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0185106315000918

3. Anaemia. World Health Organisation, 2022. Dostupné na: https://www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_1 

Zobraziť celý popis
Filtrovať produkty

Načítať viac

Stránkovanie Product category

Počet výsledkov

Zobrazených 1 - 28 z 138 výsledkov