Bezlepkové pagáče bez kysnutia
Pripravte si doma lahodné bezlepkové pagáče rýchlo a jednoducho! V tomto recepte vám krok za krokom ukážeme, ako z múky Promix Beta vyčarovať dokonalé pagáče bez zbytočnej námahy. Táto špeciálna múka nie lenže zaručuje výbornú chuť, ale je aj obohatená o minerály a vlákninu, ktoré sú prospešné pre váš zdravý životný štýl.
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich úplne vychladnúť. Potom ich ošúpeme a nastrúhame na jemno.
- Do väčšej misy dáme všetky sypké suroviny na cesto (bezgluténovú múku Promix Beta, kypriaci prášok a soľ), pridáme zvyšné prísady (tvaroh, maslo a zemiaky) a vypracujeme (ručne alebo hnietačom) hladké cesto. Ak sa cesto priveľmi lepí, pridáme ešte trošku bezlepkovej múky.
- Takto pripravené cesto potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2,5-3 cm. Z neho vykrajujeme pagáčiky s priemerom približne 4 cm a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Bezlepkové pagáče potrieme rozšľahaným vajcom zmiešaným s trochou oleja a posypeme rascou a hrubou soľou. Pečieme ich do zlatista vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 25 minút. Po dopečení ich necháme vychladnúť do vlažna.
- Bezlepkové pagáče sa dajú aj dobre zmraziť. Keďže najlepšie chutia čerstvé, nezjedené pagáče môžeme zabaliť do uzatvárateľného plastového vrecka a dať zamraziť. Zmrazené pagáče pred ďalšou konzumáciou necháme rozmraziť pomaly, pri izbovej teplote a na 5 minút ich dáme zahriať do predhriatej rúry na 180 stupňov.
Suroviny
Na cesto:
- 250 g bezgluténovej múky Promix Beta Novalim PROMIX Beta bezgluténová múka 1000g
- 250 g zemiakov
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g studeného masla
- 2 ČL kypriaceho prášku bez lepku
- 2 ČL soli
Na potretie:
- 1 - 2 ks vajcia
- trochu oleja
Na posypanie:
- celá rasca
- hrubá soľ
Črty
- bez lepku
- bez pridania droždia
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 120 minút
- Pečenie počas 25 minút
- Teplota rúry 180 °C