Bryndzový osúch bez lepku

Upečte si s nami bezlepkový bryndzový osúch s oškvarkami, ktorému ozaj len ťažko odolať. Správne chuťovo vyladený si môžete upiecť aj vy z bezlepkovej múky Novalim Promix T. Táto múka je vyrobená z prirodzene bezlepkových surovín a obsahuje okrem iného napríklad aj zemiakovú či pohánkovú múku ale aj jablčnú vlákninu.
Postup
- Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme cukor a necháme vzísť kvások. V mise premiešame všetky suché prísady vrátane bezlepkovej múky Promix T (ak používame sušené droždie, pridáme ho v tomto kroku), potom pridáme kvások a zvyšné prísady a hnetačom vypracujeme kompaktné, hladké cesto. Poprášime ho bezlepkovou múkou, prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť.
- Kým cesto na bryndzový osúch kysne, pripravíme si plnku. Na ňu jednoducho zmiešame bryndzu a kyslú smotanu, kým nebudú hladké. Ďalej si nasekáme oškvarky a slaninu na drobné kúsky.
- Vykysnuté cesto dlaňami roztlačíme na vymastenom a pomúčenom okrúhlom plechu ( s priemerom 22 cm), okraje cesta necháme min. o 1 cm vyššie. Do vytvorenej priehlbiny nanesieme bryndzovo-smotanovú plnku, posypeme ju oškvarkami a slaninkou a dáme osúch piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov asi na 20-25 min. Po dopečení necháme osúch vychladnúť a pred podávaním ho dozdobíme a dochutíme nasekaným kôprom.
Suroviny
Na osúch potrebujeme:
- 250 g Bezlepkovej múky Promix T Novalim PROMIX-T, univerzálna bezlepková múka tmavá 1000g
- 250 ml mlieka
- 10 g čerstvého (alebo ½ balíčka sušeného) droždia
- ½ ČL cukru
- ½ ČL soli
- 1 ks vajce
Na plnku potrebujeme:
- 100 g kyslej smotany
- 100 g bryndze
- 100 g nasekaných oškvarkov
- 3 ks plátky slaniny
- kôpor na ozdobenie
Črty
- bez lepku
Parametre
- Príprava počas 30 minút
- Pečenie počas 20-25 minút
- Teplota rúry 200 °C