Kakaová torta bez lepku
Pripravte si lahodnú kakaovú tortu bez lepku, ktorá osladí každú oslavu alebo vytvorí chvíle pohody pri šálke kávy. Jednoduchý recept na nadýchané cesto a bohatý čokoládový ganache je ideálny pre každého, kto miluje sladké a dbá na zdravie. Vyskúšajte a nechajte sa uniesť chutným potešením bez lepku!
Postup
- Ako prvú si pripravíme plnku. Prevretou šľahačkou zalejeme na kúsky nasekanú čokoládu, rozmiešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a potom necháme vychladnúť. Vychladnutý krém dáme ešte do chladničky, kým ho nepoužijeme na naplnenie torty.
- Celé vajcia spolu s kryštálovým cukrom šľaháme do nadýchanej bledej peny asi 10 minút. Potom na túto zmes preosejeme bezlepkovú múku Promix PK, lyžičku kypriaceho prášku a 2 lyžice kakaa. Gumenou varechou dôkladne ale zľahka premiešame sypké a mokré prísady tak, aby nám neostali hrudky, aby sme ale stále zachovali veľký objem zmesi.
- Zmes potom nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 25-30 minút. Po dopečení necháme korpus úplne vychladnúť.
- Vychladnutý korpus prerežeme vodorovne na 3 rovnaké časti. Spodnú časť korpusu potrieme vrstvou ríbezľového lekváru a potom nanesieme asi tretinu čokoládovej plnky. Tú si pripravíme tak, že vychladnutý krém len jednoducho vyšľaháme ako šľahačku.
- Plnku prikryjeme druhým plátom korpusu, ten opäť potrieme najprv lekvárom a potom druhou tretinou plnky a prikryjeme ju posledným, tretím plátom cesta. Tortu po bokoch aj na povrchu potrieme tenkou vrstvou krému, ktorý zvýšil a dáme riadne vychladiť do chladničky.
- Napokon na povrch torty nalejeme roztopenú čokoládu rozmiešanú s trochou kokosového tuku, necháme efektne postekať po boku stekance a tortu ozdobíme čerstvými ríbezľami.
Suroviny
Na korpus:
- 6 ks vajec
- 6 PL kryštálového cukru
- 6 PL bezlepkovej múky Promix PK Novalim PROMIX-PK zmes na bezlepkové pečivo 1000g
- 2 PL kakaa
- 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
Na plnku:
- 250 ml šľahačky
- 200 g horkej čokolády
- pohár ríbezľového džemu na potretie korpusu
Na polevu:
- 75 g horkej čokolády
- 10 g kokosového tuku
- ríbezle na ozdobu
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 60 minút
- Pečenie počas 25-30 minút
- Teplota rúry 180 °C