Rebarborový koláč bez lepku

Pripravte si s nami vynikajúci koláč s rebarborou a jahodami. Môžete si ho však vychutnať aj s iným ovocím, ktoré preferujete viac. Poďte si s nami upiecť tento chutný bezlepkový koláč s chrumkavou posýpkou s mandľami.
Postup
- Očistenú a nakrájanú rebarboru s jahodami premiešame s 2 lyžicami odváženého množstva krupicového cukru. V inej väčšej mise vyšľaháme do krémova maslo, vanilkový cukor a zvyšok krupicového cukru. Po jednom pridávame vajcia a šľaháme do nadýchanej peny. Bezlepkovú múku, ktorú sme si premiešali s mandľovou a s kypriacim práškom, striedavo s cmarom pridávame po troškách do vaječnej zmesi a gumenou varechou dobre zapracujeme.
- Asi štvrtinu zmesi rebarbory a jahôd jemne primiešame do cesta. Ak sme sa rozhodli, že dnes nemáme chuť na rebarborový koláč, môžeme rebarboru a jahody nahradiť akýmkoľvek iným ovocím, napr. marhuľami, čerešňami a pod. Cesto potom vylejeme do zľahka vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 20-25 cm. Uhladíme stierkou a na vrch poukladáme zvyšnú zmes rebarbory a jahôd.
- Na posýpku nasypeme do misky múku, mleté mandle, škoricu a hnedý cukor. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a medzi prstami spracujeme na mrveničku. Nasypeme na vrch koláča a nakoniec rovnomerne posypeme aj mandľovými lupienkami.
- Rebarborový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C ( v teplovzdušnej rúre stačí 160 °C) približne 50-60 minút. Koláč je hotový, keď zapichnutá špajdľa vyjde z neho suchá. Ak by koláč počas pečenia rýchlo tmavol, môžeme ho prikryť alobalom. Po upečení necháme koláč úplne vychladnúť vo forme a až potom nakrájame.
Suroviny
Potrebujeme:
- 250 g očistenej a na 2 cm kocky nakrájanej rebarbory
- 250 g čerstvých jahôd
- 150 g krupicového cukru
- 150g zmäknutého masla
- 2 PL vanilkového cukru
- 2 ks vajcia
- 200 g bezlepkovej múky Promix PK Novalim PROMIX-PK zmes na bezlepkové pečivo 1000g
Na posýpku:
- 3 PL bezlepkovej múky Promix PK
- 4 PL mletých mandlí
- 50 g hnedého cukru
- ½ ČL mletej škorice
- 40 g studeného masla
- 1-2 PL mandľových lupienkov
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 30 minút
- Pečenie počas 50-60 minút
- Teplota rúry 180 °C