Bezlepkový tvarohový koláč s jahodami

Bezlepkový tvarohový koláč môžete upiecť na viacero spôsobov. S nami môžeme vyskúšať verziu s jahodami – šťavnatú dobrotu po ktorej sa len tak “zapráši”. K tradičnej kombinácií jahôd a tvarohu sme prodali zopár netradičných ingrediencií na dochutenie a výsledok je naozaj výnimočne chutný.
Postup
- Maslo, cukor, škoricu a kardamóm vyšľaháme do peny. Pridáme bezlepkovú múku Promix UNI, mleté mandle, kokos, soľ a vypracujeme cesto. Jednu tretinu cesta oddelíme a odložíme bokom. Zvyšok cesta natlačíme do formy s rozmermi asi 20x25 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Vložíme aj s formou na 10 minút do mrazničky.
- Vychladené cesto vložíme hneď do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 15 minút. Medzitým si pripravíme plnku. Tvaroh so smotanou a krupicovým cukrom spolu prešľaháme a po jednom zapracujeme vajcia. Do zmesi preosejeme škrob a jemne premiešame. Plnku vylejeme na upečené cesto.
- Jahody očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky, Zmiešame ich s vanilínovým cukrom a trochu škrobu a poukladáme na tvarohovú vrstvu. Na povrch koláča nadrobíme zvyšné cesto, ktoré sme si vopred odložili.
- Bezlepkový tvarohový koláč vrátime do rúry a pečieme asi hodinu. necháme úplne vychladnúť a vložíme do chladničky stuhnúť na pár hodín - až potom krájame na kocky.
Suroviny
Potrebujeme:
- 120 g bezgluténovej múky Promix UNI Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
- 75 g mletých mandlí
- 110 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 25 g strúhaného kokosu
- štipka soli
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletého kardamómu
Na plnku:
- 450 g hrudkovitého tvarohu
- 100 g kyslej smotany
- 150 g krupicového cukru
- 3 ks vajcia
- 2,5 PL kukuričného škrobu + na obalenie jahôd
- 250 g jahôd
- 1 balenie vanilínového cukru
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 25 minút
- Pečenie počas 15 minút