Domáce bezlepkové hamburgerové žemle

Poďte s nami piecť chutné bezlepkové hamburgerové žemle! Grilovacia sezóna je tu, a s ňou aj vôňa skvelých hamburgerov. Tento jednoduchý recept na bezlepkové žemle je zárukou, že si vychutnáte grilované dobroty bez kompromisov. Žemle zostanú mäkké aj na druhý deň a skvele doplnia akékoľvek grilované mäso. Pripravte si ich s nami a užite si grilovanie naplno!
Postup
- Do vlažného mlieka nasypeme sušené droždie a lyžicu cukru, premiešame, aby sa droždie rozpustilo a necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote.
- Do misy dáme bezlepkovú múku Promix Alfa, soľ, pridáme olej a zalejeme to tekutou drožďovou zmesou. Varechou všetky spomínané ingrediencie premiešame. Pomocou hnietacieho nástavca na mixéri zmes miešame po dobu 5 minút.
- Premiešanú zmes vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme jemne pomúčili bezlepkovou múkou. Ručne ešte premiesime a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každú z nich miesením vytvarujeme do žemličky a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Necháme kysnúť asi 20 minút pri izbovej teplote.
- Nakysnuté žemličky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom. Pečieme v rozohriatej rúre (ideálne na parnom režime alebo s miskou plnou vody na dne rúry) na 200 stupňoch asi 20-23 minút do zlatista.
- Domáce bezlepkové hamburgerové žemle necháme úplne vychladnúť, až potom ich rozkrajujeme. Najlepšie chutia čerstvo napečené. Ak vám ostanú, odporúčame ich hneď zmraziť, aby si udržali vláčnosť.
Suroviny
Potrebujeme:
- 500 g bezlepkovej múky Promix Alfa Novalim PROMIX Alfa univerzálna bezgluténová múka 1000g
- 500 ml mlieka
- 1 ballenie sušeného droždia
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 1 PL oleja
- 1-2 PL nízkotučného tvaru (môže byť hrudkový ale aj krémový)
- 1ks vajce
- sezamové semiačka alebo mak na posypanie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 60 minút