Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Hrášková slaná galetka bez lepku

Táto slaná hrášková galetka bez lepku je ideálnym jedlom na ľahký letný obed. Nenáročná na prípravu, chutná a plná jarnej zeleniny. Výborne sa hodí aj ako pohostenie ku grilovačke alebo na piknik.

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Do veľkej misy nasypeme bezgluténovú múku PROMIX UNI a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Ručne medzi prstami premiešame tak, aby vznikla mrvenička. Pridáme parmezán, tymián, petržlenovú vňať, žĺtky a vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.
  2. Medzitým uvaríme plnku. Cuketu umyjeme a aj so šupkou nastrúhame do sitka, ktoré potom položíme na misku. Cuketu veľkoryso osolíme a necháme aspoň 20 minút postáť, aby pustila vodu do misky.
  3. V hlbšej panvici necháme rozpustiť maslo, pridáme nadrobno nakrájaný pór a zľahka orestujeme. Podlejeme 2 PL vody, prikryjeme a necháme asi 3 minútky podusiť. Odokryjeme, primiešame hrášok, vyžmýkanú cuketu, tymián, pažítku a kôru z citróna. Všetko za stáleho miešania necháme prehriať 3 minúty. Na koniec okoreníme a osolíme podľa chuti.
  4. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie na kruh s priemerom asi 28 cm. Prenesieme ho aj s papierom na veľký plech a do stredu (5 cm od krajov) nanesieme plnku. Na ňu poukladáme natrhanú mozzarellu, okraje cesta vyklopíme hore a stočíme ich do vlnky. Jemne utlačíme, aby držali tvar.
  5. Nakoniec cesto zvonka potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C približne 35-40 minút dozlatista. Počas pečenia môžeme 2-3 krát cesto pofŕkať vodou.
  6. Po upečení vyberieme z rúry, ozdobíme bylinkami a necháme len mierne vychladnúť. Nakrájame ako pizzu na trojuholníky. Hrášková slaná galetka chutí najlepšie čerstvá a teplá, dá sa však aj zamraziť.

Suroviny

Na cesto:

  • 320 g bezgluténovej múky Promix UNI Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
  • 125 g studeného masla
  • 60 g nastrúhaného parmezánu
  • 2 PL natrhaných lístkov tymiánu
  • 2 PL nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate
  • 2 žĺtky
  • 100 ml vlažnej vody
  • 1 vajce na potretie

Na plnku:

  • 250 g nastrúhanej cukety
  • 25 g masla
  • 1 stredne veľký pór
  • 2 PL vody
  • 100 g hrášku (môže byť aj mrazený)
  • 1 PL nasekanej pažítky + na ozdobu
  • 1 PL natrhaných lístkov tymiánu
  • kôra z 1 citróna
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • podľa chuti soľ
  • 1-2 ks mozzarelly

Črty

  • bez lepku
  • vegetariánske

Parametre

  • Príprava počas 50 minút
  • Pečenie počas 35-40 minút
  • Teplota rúry 200 °C

Neprehliadnite