Jablkový mrežovník bez lepku s karamelom
Doprajte si s nami chuť jesene! Bezlepkový jablkový mrežovník s tekutým karamelom je to pravé orechové. Tento voňavý, šťavnatý koláč nielen poteší chuťové poháriky, ale aj krásne zapôsobí na každú návštevu. Ideálny spoločník ku kávičke na chladné jesenné dni!
Postup
- Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v miske so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- Medzitým si pripravíme náplň. Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Do rozohriatej hlbšej panvice alebo hrnca vložíme jablká. Posypeme ich škoricou, cukrom a kukuričným škrobom. Pridáme šťavu a kôru z citróna a mletý kardamóm. Dobre premiešame a za občasného miešania prikryté dusíme na miernom ohni asi 10 minút. Plátky jabĺk by mali zostať po uvarení mäkké, ale mali by držať tvar a nerozpadať sa. Po odstavení zľahka primiešame do jabĺk vanilkový extrakt.
- Odpočinuté cesto si rozdelíme na dve a jednu tretinu. Väčšiu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s priemerom 26 cm. Cesto pomocou valčeka opatrne prenesiem do tortovej formy s priemerom asi 20 cm. Cesto v nej pritlačíme na dno a aj po okrajoch formy do výšky aspoň 5-6 cm. Spodok cesta popicháme vidličkou, aby sa nám pri pečení nevydulo.
- Na cesto vylejeme jablkovú náplň a uhladíme. Zo zvyšného cesta si pripravíme pásiky a povrch koláča nimi ozdobíme v tvare mriežky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 25-30 minút, kým dosiahne povrch koláča zlatistú farbu. Pre dobré prepečenie koláča, môžeme najprv predpiecť len cesto vo forme asi 5 minút.
- Slaný karamel pripravíme nasledovne. V hrnci necháme roztopiť cukor s vodou. Hneď ako sa cukor začne topiť, pridáme maslo a premiešame. Napokon prilejeme aj šľahačku a metličkou miešame, kým sa nerozpustia všetky hrudky. Karamel precedíme ešte na záver aj cez sitko. Teraz osolíme podľa chuti (my sme dali asi ¼ ČL soli. Povrch koláča posypeme práškovým cukrom a podávame ho najlepšie ešte mierne teplý preliaty slaným karamelom.
Suroviny
Na lístkové cesto:
- 250 g bezlepkovej múky Promix UNI PLUS LEKÁREŇ Magnézium + vitamín B6 grep a citrón 20tbl
- 250 g krémového tvarohu
- 250 g studeného masla
- štipka soli
Na plnku:
- 4 ks jablká
- 2 ČL mletej škorice
- 60 g trstinového cukru
- 10 g kukuričného škrobu
- kôra a šťava z ½ citrónu
- ¼ ČL mletého kardamómu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na slaný karamel:
- 100 g kryštálového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie
- 30 g masla
- 1 PL vody
- soľ
Ďalej potrebujeme:
- vajce na potretie
- práškový cukor na posypanie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 60 minút
- Pečenie počas 25-30 minút
- Teplota rúry 180 °C