Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Jablkový mrežovník bez lepku s karamelom

Doprajte si s nami chuť jesene! Bezlepkový jablkový mrežovník s tekutým karamelom je to pravé orechové. Tento voňavý, šťavnatý koláč nielen poteší chuťové poháriky, ale aj krásne zapôsobí na každú návštevu. Ideálny spoločník ku kávičke na chladné jesenné dni!

Postup

  1. Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v miske so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
  2. Medzitým si pripravíme náplň. Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Do rozohriatej hlbšej panvice alebo hrnca vložíme jablká. Posypeme ich škoricou, cukrom a kukuričným škrobom. Pridáme šťavu a kôru z citróna a mletý kardamóm. Dobre premiešame a za občasného miešania prikryté dusíme na miernom ohni asi 10 minút. Plátky jabĺk by mali zostať po uvarení mäkké, ale mali by držať tvar a nerozpadať sa. Po odstavení zľahka primiešame do jabĺk vanilkový extrakt.
  3. Odpočinuté cesto si rozdelíme na dve a jednu tretinu. Väčšiu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s priemerom 26 cm. Cesto pomocou valčeka opatrne prenesiem do tortovej formy s priemerom asi 20 cm. Cesto v nej pritlačíme na dno a aj po okrajoch formy do výšky aspoň 5-6 cm. Spodok cesta popicháme vidličkou, aby sa nám pri pečení nevydulo.
  4. Na cesto vylejeme jablkovú náplň a uhladíme. Zo zvyšného cesta si pripravíme pásiky a povrch koláča nimi ozdobíme v tvare mriežky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 25-30 minút, kým dosiahne povrch koláča zlatistú farbu. Pre dobré prepečenie koláča, môžeme najprv predpiecť len cesto vo forme asi 5 minút.
  5. Slaný karamel pripravíme nasledovne. V hrnci necháme roztopiť cukor s vodou. Hneď ako sa cukor začne topiť, pridáme maslo a premiešame. Napokon prilejeme aj šľahačku a metličkou miešame, kým sa nerozpustia všetky hrudky. Karamel precedíme ešte na záver aj cez sitko. Teraz osolíme podľa chuti (my sme dali asi ¼ ČL soli. Povrch koláča posypeme práškovým cukrom a podávame ho najlepšie ešte mierne teplý preliaty slaným karamelom.

Suroviny

Na lístkové cesto:

Na plnku:

  • 4 ks jablká
  • 2 ČL mletej škorice
  • 60 g trstinového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • kôra a šťava z ½ citrónu
  • ¼ ČL mletého kardamómu
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Na slaný karamel:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 30 g masla
  • 1 PL vody
  • soľ

Ďalej potrebujeme:

  • vajce na potretie
  • práškový cukor na posypanie

Črty

  • bez lepku
  • vegetariánske

Parametre

  • Príprava počas 60 minút
  • Pečenie počas 25-30 minút
  • Teplota rúry 180 °C

Neprehliadnite