Kôprová omáčka s plnenými cuketami
Kôprová omáčka – jedlo, ktoré rozdeľuje ľudí na dva tábory: milovníkov a odporcov. My sa hrdo hlásime k prvej skupine a s radosťou si ju pripravujeme nielen s bezlepkovou parenou knedľou. Tentoraz sme však zaexperimentovali a podávali ju s plnenými cuketami. Výsledok? Dokonalé spojenie chutí! Vyskúšajte túto lahodnú kombináciu.
Postup
Pečenie
- Očistené zemiaky nakrájame na menšie kocky, vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby boli úplne zakryté a trochu naviac. Osolíme a pridáme bobkový list. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme do zmäknutia zemiakov – asi 15 minút. Na malej panvičke si roztopíme maslo a na ňom pár sekúnd opražíme kôpor. Zmes pridáme k uvareným zemiakom. Necháme trochu vychladnúť.
- Smotanu izbovej teploty zmiešame s bezgluténovou múkou Promix UNI a pridáme do omáčky. Metličkou rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Za stáleho miešania privedieme k varu a potom ešte na miernom ohni necháme variť pár minút. Nakoniec mierne vychladnutú omáčku dochutíme octom a trochou cukru.
- Pripravíme si plnku do cukiet. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na 2 lyžiciach rozpáleného olivového oleja. Pridáme tiež nadrobno nakrájaný cesnak a minútku restujeme tak, aby nezhnedol. Prilejeme ďalšie 2 lyžice oleja, vložíme mäso a za stáleho miešania opekáme.
- Sparené, olúpané a na kúsky nakrájané paradajky spolu s passatou, bylinkami a cukrom primiešame do zmesi. Osolíme a okoreníme. Prikryté, s malou škárou na vzduch, dusíme 30-40 minút, kým mäso úplne zmäkne a omáčka bude hustá. Do hotovej ešte horúcej omáčky vmiešame polovicu nastrúhanej mozzarelly.
- Cukety umyjeme a aj so šupkou pokrájame na valčeky dlhé asi 6 cm. Vydlabeme dužinu so zrniečkami tak, aby z nej po okrajoch ostalo. Cuketové valčeky uložíme na výšku na plech vystlaný papierom na pečenie. Naplníme ich omáčkou a povrch posypeme zvyšnou mozzarellou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 20-25 minút.
- Tento recept je dôkazom toho, že klasická kôprová omáčka sa dá pripraviť aj veľmi kreatívne.
Suroviny
Na omáčku:
- 1-1,5 kg očistených zemiakov
- 3 ks bobkové listy
- 1 ks kyslá smotana
- 2 PL bezlepkovej múky Promix UNI Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
- 2 PL nasekaného čerstvého alebo mrazeného kôpru
- 1 PL masla
- soľ
- ocot
- kryštálový cukor
Na cukety:
- 3 ks stredne veľké cukety
- 4 PL olivového oleja
- 1 ks cibuľa
- 2 ks strúčiky cesnaku
- 500 mg mletého hovädzieho mäsa
- 4 ks veľké dozreté paradajky
- 300 g paradajkovej omáčky (passata)
- 1 CL nasekaného oregana
- 1 ČL nasekanej bazalky
- 1 ČL kryštálového cukru
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
- 200 g mozzarelly
Črty
- bez lepku
Parametre
- Príprava počas 50 minút
- Pečenie počas 20-25 minút
- Teplota rúry 175 °C