Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Kôprová omáčka s plnenými cuketami

Kôprová omáčka – jedlo, ktoré rozdeľuje ľudí na dva tábory: milovníkov a odporcov. My sa hrdo hlásime k prvej skupine a s radosťou si ju pripravujeme nielen s bezlepkovou parenou knedľou. Tentoraz sme však zaexperimentovali a podávali ju s plnenými cuketami. Výsledok? Dokonalé spojenie chutí! Vyskúšajte túto lahodnú kombináciu.

Postup

Pečenie

  1. Očistené zemiaky nakrájame na menšie kocky, vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou tak, aby boli úplne zakryté a trochu naviac. Osolíme a pridáme bobkový list. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme do zmäknutia zemiakov – asi 15 minút. Na malej panvičke si roztopíme maslo a na ňom pár sekúnd opražíme kôpor. Zmes pridáme k uvareným zemiakom. Necháme trochu vychladnúť.
  2. Smotanu izbovej teploty zmiešame s bezgluténovou múkou Promix UNI a pridáme do omáčky. Metličkou rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Za stáleho miešania privedieme k varu a potom ešte na miernom ohni necháme variť pár minút. Nakoniec mierne vychladnutú omáčku dochutíme octom a trochou cukru.
  3. Pripravíme si plnku do cukiet. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na 2 lyžiciach rozpáleného olivového oleja. Pridáme tiež nadrobno nakrájaný cesnak a minútku restujeme tak, aby nezhnedol. Prilejeme ďalšie 2 lyžice oleja, vložíme mäso a za stáleho miešania opekáme.
  4. Sparené, olúpané a na kúsky nakrájané paradajky spolu s passatou, bylinkami a cukrom primiešame do zmesi. Osolíme a okoreníme. Prikryté, s malou škárou na vzduch, dusíme 30-40 minút, kým mäso úplne zmäkne a omáčka bude hustá. Do hotovej ešte horúcej omáčky vmiešame polovicu nastrúhanej mozzarelly.
  5. Cukety umyjeme a aj so šupkou pokrájame na valčeky dlhé asi 6 cm. Vydlabeme dužinu so zrniečkami tak, aby z nej po okrajoch ostalo. Cuketové valčeky uložíme na výšku na plech vystlaný papierom na pečenie. Naplníme ich omáčkou a povrch posypeme zvyšnou mozzarellou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 20-25 minút.
  6. Tento recept je dôkazom toho, že klasická kôprová omáčka sa dá pripraviť aj veľmi kreatívne.

Suroviny

Na omáčku:

Na cukety:

  • 3 ks stredne veľké cukety
  • 4 PL olivového oleja
  • 1 ks cibuľa
  • 2 ks strúčiky cesnaku
  • 500 mg mletého hovädzieho mäsa
  • 4 ks veľké dozreté paradajky
  • 300 g paradajkovej omáčky (passata)
  • 1 CL nasekaného oregana
  • 1 ČL nasekanej bazalky
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • 200 g mozzarelly

Črty

  • bez lepku

Parametre

  • Príprava počas 50 minút
  • Pečenie počas 20-25 minút
  • Teplota rúry 175 °C

Neprehliadnite