Letná grilovačka bez lepku
Letná grilovačka bez lepku, ktorá chutí aj “bezlepkáčom”. Vychutnajte si špízy z panenky so zemiakovým podlesníkom bez lepku a osviežujúci šalát z jabĺk a zeleru.
Postup
- Panenku nakrájame na väčšie kocky, slaninu na prúžky a striedavo ich napichujeme na špajdle. V miske si zmiešame olivový olej, trochu citrónovej šťavy a oregano. Touto zmesou špízy ponatierame, uložíme na tanier a zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme v chladničke marinovať aspoň hodinu, pokojne však aj cez noc.
- Kým sa mäso marinuje, pripravíme si podlesník. V mise zmiešame uvarené a surové najemno nastrúhané zemiaky. Pridáme vajce, Promix UNI, prelisovaný cesnak, majorán, rascu a kyslú kapustu. Osolíme a okoreníme podľa chuti a dôkladne premiešame. Na papierom vystlaný plech s rozmerom 20 x 25 cm rozotrieme zemiakovú zmes v rovnomernej vrstve. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlata približne 30 minút. Na konci pečenia môžeme prepnúť rúrur na grilovací režim a podlesník 5 minút ešte zvrchu zapiecť do chrumkava. Upečený slaný koláč necháme trochu vychladnúť, posypeme opečenými kúskami slaniny a posekanou pažítkou.
- Na šalát si jablká aj so šupkou nakrájame na mesiačiky. Tieto potom postrúhame na jemné prúžky a ihneď zmiešame s jogurtom. Pridáme umytý a na malé kúsky nakrájaný zeler. Veľmi jemne osolíme a okoreníme. Na masle si opražíme vlašské orechy a ešte teplé ich poukladáme na vrch šalátu.
- Špízy pred grilovaním vytiahneme z chladu a necháme zohriať na izbovú teplotu. Grilujeme z každej strany do ružova na miernej teplote, aby sa prepiekli aj zvnútra, ale ostali šťavnaté. Ugrilované necháme chvíľu postáť na drevenom lopári a potom osolíme..
Suroviny
Na špízy:
- 600 g bravčovej panenky
- 200 g údenej anglickej slaniny
- Asi 150 ml olivového oleja
- Citrónová šťava
- Sušené alebo čerstvé oregano
- soľ
- drevené alebo kovové špajdle
Na podlesník:
- 3 ks veľké surové nastrúhané zemiaky
- 3 ks veľké uvarené nastrúhané zemiaky
- 3 PL bezglutenovej múky Promix UNI Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
- 1 ks vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- Hrsť kyslej kapusty
- 1/4 ČL mletej razce
- sušená majoránka
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Soľ
- Opečená slanina
- posekaná pažítka
Na šalát:
- 2 ks veľké jablká
- 2 ks stonky stopkového zeleru
- 200 g bieleho jogurtu
- Hrsť na hrubo nasekaných vlašských orechov
- 1 ČL masla
- Soľ
- Čerstvo pomleté čierne korenie
Črty
- bez lepku
- bez pridania sezamu
- bez pridania sóje
- bez pridania droždia
- bez palmového oleja
- bez pridania ryže
- bez pridania kukurice
Parametre
- Príprava počas 50 minút
- Pečenie 30 minút
- Teplota rúry 180 °C