Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Mäkučké bezlepkové briošky

Vyskúšajte výborné bezlepkové briošky, nadýchané a mäkké, ideálne na raňajky alebo ako snack na výlety. Tento jednoduchý recept prinesie chuťový zážitok, ktorý si zamilujete!

Postup

  1. Bezgluténovú múku Promix Alfa, kypriaci prášok, cukor a soľ premiešame. V strede spravíme priehlbinku, do ktorej rozdrobíme droždie a zalejeme ho teplou vodou a trochu premiešame. Ďalej pridáme tvaroh, olej, žĺtky a z tohto všetkého budeme miesiť cesto pomocou mixéra s hnetacími metličkami.
  2. Pri miesení je dôležité dodržať čas miesenia – a to 10 minút. Je to doba potrebná na to, aby sa všetky prísady riadne prepojili a aby mala múka možnosť nasať dostatočné množstvo tekutín. Vďaka tomu potom docielime kvalitné a nadýchané cesto, ktoré rovnomerne nakysne.
  3. Po 10 minútach miesenia cesto pokropíme vodou, prikryjeme potravinárskou fóliou (alebo napríklad igelitovou čiapkou na sprchovanie) a necháme ho 30 minút kysnúť na kuchynskej linke. Medzitým si pripravíme mafinový plech – ideálne na veľké muffiny = 6 ks (alebo ohňovzdorné misky na zapekanie s priemerom okolo 7-8 cm). Ak nemáme plech na veľké mafiny, môžeme použiť klasický na 12 mafinov.
  4. Otvory na plechu vytrieme maslom alebo olejom a vysypeme bezgluténovou múkou Promix. Vykysnuté cesto viditeľne zväčší svoj objem a bude krásne pórovité. Pomocou väčšej lyžice ho naporcujeme do mafinových otvorov. Povrch môžeme trochu uhladiť mokrou lyžicou. Plech prikryjeme fóliou a bezlepkové briošky necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 190 stupňov (horný a dolný ohrev) a pripravíme si rozšľahané vajce s mliekom na potieranie.
  5. Podkysnuté bezlepkové briošky potrieme vajíčkom s mliekom, môžeme ich posypať hrubozrnným cukrom a pečieme ich v rozohriatej rúre asi 25-30 minút do zlatohneda. Odporúčame odsledovať si to, pretože menšie briošky budeme piecť kratšie než väčšie.
  6. Po dopečení ich necháme vychladnúť a hneď potom ich konzumujeme. Najlepšie sú čerstvé, ak by aj trochu obschli do druhého dňa, postriekame ich vodou a krátko nahrejeme v predhriatej rúre. Briošky sa dajú aj dobre mraziť.

Suroviny

Potrebujeme:

Na potretie:

  • 1 ks vajce
  • 1 PL mlieka
  • prípadne za hrsť hrubozrnného cukru na posypanie

Črty

  • bez lepku
  • vegetariánske

Parametre

  • Príprava počas 120 minút
  • Pečenie počas 25-30 minút
  • Teplota rúry 190 °C

Neprehliadnite