Mäkučké bezlepkové briošky
Vyskúšajte výborné bezlepkové briošky, nadýchané a mäkké, ideálne na raňajky alebo ako snack na výlety. Tento jednoduchý recept prinesie chuťový zážitok, ktorý si zamilujete!
Postup
- Bezgluténovú múku Promix Alfa, kypriaci prášok, cukor a soľ premiešame. V strede spravíme priehlbinku, do ktorej rozdrobíme droždie a zalejeme ho teplou vodou a trochu premiešame. Ďalej pridáme tvaroh, olej, žĺtky a z tohto všetkého budeme miesiť cesto pomocou mixéra s hnetacími metličkami.
- Pri miesení je dôležité dodržať čas miesenia – a to 10 minút. Je to doba potrebná na to, aby sa všetky prísady riadne prepojili a aby mala múka možnosť nasať dostatočné množstvo tekutín. Vďaka tomu potom docielime kvalitné a nadýchané cesto, ktoré rovnomerne nakysne.
- Po 10 minútach miesenia cesto pokropíme vodou, prikryjeme potravinárskou fóliou (alebo napríklad igelitovou čiapkou na sprchovanie) a necháme ho 30 minút kysnúť na kuchynskej linke. Medzitým si pripravíme mafinový plech – ideálne na veľké muffiny = 6 ks (alebo ohňovzdorné misky na zapekanie s priemerom okolo 7-8 cm). Ak nemáme plech na veľké mafiny, môžeme použiť klasický na 12 mafinov.
- Otvory na plechu vytrieme maslom alebo olejom a vysypeme bezgluténovou múkou Promix. Vykysnuté cesto viditeľne zväčší svoj objem a bude krásne pórovité. Pomocou väčšej lyžice ho naporcujeme do mafinových otvorov. Povrch môžeme trochu uhladiť mokrou lyžicou. Plech prikryjeme fóliou a bezlepkové briošky necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 190 stupňov (horný a dolný ohrev) a pripravíme si rozšľahané vajce s mliekom na potieranie.
- Podkysnuté bezlepkové briošky potrieme vajíčkom s mliekom, môžeme ich posypať hrubozrnným cukrom a pečieme ich v rozohriatej rúre asi 25-30 minút do zlatohneda. Odporúčame odsledovať si to, pretože menšie briošky budeme piecť kratšie než väčšie.
- Po dopečení ich necháme vychladnúť a hneď potom ich konzumujeme. Najlepšie sú čerstvé, ak by aj trochu obschli do druhého dňa, postriekame ich vodou a krátko nahrejeme v predhriatej rúre. Briošky sa dajú aj dobre mraziť.
Suroviny
Potrebujeme:
- 350 g bezgluténovej múky Promix Alfa Novalim PROMIX Alfa univerzálna bezgluténová múka 1000g
- 200 ml vody
- 150 g hrudkového nízkotučného tvarohu
- 2 PL oleja
- 1 PL kryštálového cukru
- 1/2 kocky droždia
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL kypriaceho prášku bez lepku
- 3 ks žĺtkov
Na potretie:
- 1 ks vajce
- 1 PL mlieka
- prípadne za hrsť hrubozrnného cukru na posypanie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 120 minút
- Pečenie počas 25-30 minút
- Teplota rúry 190 °C