Tyčinky z lístkového cesta bez lepku
Pripravte si chrumkavé bezlepkové tyčinky z lístkového cesta! Ideálny snack k nápojom či ako pohostenie. Náš recept vás naučí, ako ľahko vyrobiť univerzálne lístkové cesto doma.
Postup
- Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a lyžicou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka, cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme ho do chladničky. Lístkové cesto bez lepku by malo v chlade odpočívať aspoň 3-4 hodiny, pokojne však aj cez noc.
- Dobre vychladené cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme pomúčili bezgluténovou múkou Promix UNI. V závislosti od toho, aký koláč budeme piecť, cesto vaľkáme.
- Na chrumkavé slané tyčinky vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3/4 cm. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rôznymi semičkami, či dochutíme mletou červenou paprikou a soľou. Radielkom namočeným v bezlepkovej múke potom celé cesto nakrájame na rovnomerné tyčinky (10 x 1,5 cm), opatrne ich preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme ich piecť.
- Tyčinky z lístkového cesta bez lepku pečieme asi 10-12 minút na 200 stupňoch, kým sú na povrchu pekne zlatohnedé. Najlepšie chutia čerstvé, hneď po vychladnutí.
Suroviny
Na lístkové cesto:
- 125 g bezgluténovej múky Promix UNI Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
- 125 g jemného krémového tvarohu (nízkotučného)
- 125 g masla
- štipka soli
- 1 vajíčko na potieranie
- soľ
- na posypanie: rôzne semiačka, napríklad sezam, ľan, celý mak, alebo aj rasca či mletá červená paprika
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava
- Pečenie počas 10-12 minút
- Teplota rúry 200 °C