Tehotenská cukrovka – ako sa prejavuje a čo na ňu pomáha?
Tehotenská cukrovka, odborne nazývaná gestačný diabetes mellitus, predstavuje formu cukrovky, ktorá sa objavuje počas tehotenstva a nie je ničím nezvyčajným. Tehotenská cukrovka predstavuje intoleranciu glukózy kvôli poruche citlivosti na inzulín vplyvom hormonálnych zmien. Najčastejšie sa objavuje po 20. týždni tehotenstva, po pôrode zvyčajne odoznie. Tehotenskú cukrovku v podstate nenaznačujú žiadne jasné príznaky, na jej prítomnosť teda poukazuje lekárske vyšetrenie.
Ako sa môže prejavovať tehotenská cukrovka?
Pri tehotenskej cukrovke je hladina cukru zvýšená len mierne, a preto žena nemusí pociťovať žiadne jasné príznaky. Častokrát ani len netuší, že sa týka aj jej. Niekedy však na tehotenskú cukrovku môžu poukazovať tieto príznaky:
- dlhodobý a častý pocit smädu, sucho v ústach, nadmerný hlad,
- pocity únavy,
- časté vykonávanie malej potreby,
- vysoký krvný tlak,
- opakujúce sa infekcie močových ciest alebo vaginálne infekcie.
Ak sa u vás niektorý z príznakov objaví, nemusí to hneď znamenať, že sa jedná o tehotenskú cukrovku. Jej prítomnosť potvrdzuje lekárske vyšetrenie, resp. orálny glukózovo-toleračný test. Toto vyšetrenie automaticky absolvuje každá tehotná žena u svojho lekára.
Tehotenská cukrovka vzniká v podstate tak, že placenta vytvára hormóny, ktoré oslabujú činnosť inzulínu. Môže sa objaviť u každej tehotnej ženy, no rizikové faktory, ktoré môžu viesť k jej vzniku sú napríklad obezita, vysoký krvný tlak, vek nad 35 rokov, tehotenská cukrovka pri predchádzajúcom tehotenstve alebo výskyt cukrovky v rodine.
Čo pomáha na tehotenskú cukrovku?
Liečba tehotenskej cukrovky je nevyhnutná a stanovuje ju lekár. V opačnom prípade predstavuje riziko pre matku, ale aj dieťatko. Vo väčšine prípadov tehotenskej cukrovky nie sú potrebné inzulínové injekcie, gro ale tvorí zmena jedálnička. Tehotné ženy, ktoré ňou trpia, by sa mali vyhýbať sladkostiam, ovocným šťavám, vyprážaným jedlám, polotovarom, veľkým porciám sacharidových príloh a podobne. Zloženie jedál by malo v ideálnom prípade pozostávať zo 40 – 50 % uhľohydrátov (napr. celozrnné výrobky), z 30 % tukov rastlinného pôvodu a z 20 – 30 % bielkovín.
Okrem zmeny jedálnička sa odporúča aj pohybová aktivita, a to napríklad prechádzky alebo plávanie – v tejto veci je potrebné poradiť sa s lekárom. Odporúča sa aj príjem vitamínu C, D, B6 a taktiež horčíka a draslíka. Všetky tieto prvky priaznivo vplývajú na hladinu glukózy a produkciu inzulínu.