Bezlepkové pizza štangle
Z dobrého pizzového cesta môžete pripraviť aj bezlepkové pizza štangle, ktoré sú skvelou prílohou k letným polievkam, ako je napríklad paradajková. Perfektne sa hodia aj ku grilovanému mäsu, zelenine alebo syru počas grilovačky. Poďte si s nami pripraviť tento jednoduchý recept.
Postup
Pečenie
- Všetky prísady na cesto dáme do veľkej misy a spracujeme z nich cesto. Miesime ho poctivo, miesením cesto vyzrieva. Hotové cesto potrieme olivovým olejom, misu prikryjeme potravinovou fóliou a pri izbovej teplote ho necháme vykysnúť na dvojnásobok. Ak nechávate cesto kysnúť na programe v rúre, prikryte ho utierkou a do rúry vložte nádobu s vodou, aby sa tvorila para a vlhké prostredie, vďaka čomu ostane bezlepkové cesto nevyschnuté.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 8-12 rovnako veľkých kúskov, ktoré premiesime a necháme ešte prikryté potravinárskou fóliou alebo igelitovým vrecúškom podkysnúť. Medzitým si predhrejeme rúru na vysokú teplotu (230-250 stupňov) a pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
- Z podkysnutého bezlepkového cesta teraz budeme formovať pizza štangle. Buď len guľky cesta vyšúľame do tvaru hrubších tyčiniek, alebo ich vyšúľame do tenšieho dlhšieho kúska, ktorý v polovici prehneme a oba kúsky pretočíme ako špirálu. Dostaneme tak zaujímavý tvar ako u nás na fotke.
- Bezlepkové pizza štangle pečieme pri vysokých teplotách asi 15 minút, kým sa okraje cesta nezačnú farbiť do zlatista. Pred podávaním ich pokvapkáme zmesou oleja a roztlačeného cesnaku, prípadne dochutíme bylinkami alebo posypeme hrubozrnnou soľou. Môžeme ich posypať aj nastrúhaným syrom alebo ľanovými semiačkami.
Suroviny
Potrebujeme:
- 400 g bezlepkovej zmesi Promix Forte PROMIX-FORTE, silná bezlepková múka 1000g
- 1 balenie sušeného droždia
- 1 ČL soli
- 1 ČL octu
- 300 ml vody
- 50 ml olivového oleja
Na tomat:
- 1 PL na kúsky nakrájané paradajky
- 1 PL bazalkového pesta (ak nemáte, dajte 1 PL nasekanej čerstvej bazalky)
- 1/2 ČL trochu soli podľa chuti
- čierne korenie
- 1-2ks strúčiky roztlačeného cesnaku
- 1/2 ČL oregana alebo zmesi korenia na pizzu
Črty
- bez lepku
- bez laktózy
- bez pridania mlieka
- vegetariánske
- bez pridania vajec
Parametre
- Príprava počas 30 minút
- Pečenie počas 15 minút
- Teplota rúry 230-250 °C