Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Bezlepkové rožky s rascou

Upiecť si bezlepkové rožky s rascou nie je vôbec veda. Základom je dobrý recept a správna bezlepková múka. Podľa tohto receptu si môžete napiecť na raňajky nielen domáce bezlepkové rožky s rascou, ale akékoľvek pečivo ako napríklad žemle.

Postup

  1. V tomto recepte Vás naučíme piecť poctivé domáce bezlepkové rožky, ktoré sme dochutili rascou. Ako na to? Do misky vysypeme múku Promix Forte, do stredu spravíme jamku a nalejeme do nej vlažnú vodu rozmiešanú s droždím a cukrom. Len na povrchu trochu zamiešame, aby sa vytvorila kašička, prikryjeme fóliou a necháme 15 minút pri izbovej teplote postáť. Takto sa nám na povrchu múčnej zmesi spraví kvások.
  2. Potom do toho pridáme tvaroh a soľ a vymiesime hnetačom hladké cesto, ktoré bude stále trochu lepiť. Cesto miesime dostatočne dlho (okolo 10 minút), až kým nie je úplne hladké. Po domiesení bude lepkavé, ale to je v poriadku, určite nepridávame múku. Cesto pomocou cukrárskej karty alebo gumenej varechy prenesieme do čistej, naolejovanej misy, potrieme ho po povrchu olejom a prikryté fóliou ho necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 kúskov a jemne tvarujeme z nich klasické rožky, ohnuté rožteky alebo napríklad aj žemle. Na plechu s papierom ich prikryté fóliou necháme ešte asi 15-20 minút podkysnúť. Rúru medzitým rozohrejeme na 200 stupňov. Pečivo potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom, posypeme hrubozrnnou soľou alebo rascou alebo sezamom (prípadne inými semiačkami podľa vlastného výberu).
  4. Bezlepkové rožky s rascou pečieme asi 20 minút, potom zapneme na 2 minúty grilovací režim a opatrne dopečieme do zlatista. Najlepšie chutia čerstvé, nezjedené pečivo odporúčame hneď po vychladnutí zamraziť.

Suroviny

Potrebujeme:

  • 300 g bezlepkovej múky Promix Forte PROMIX-FORTE, silná bezlepková múka 1000g
  • 230 ml vlažnej vody
  • 1 PL tvarohu
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 10g čerstvého droždia
  • 1 PL oleja na potretie cesta
  • 1 ks rozšľahané vajce
  • 1 PL mlieka na potieranie
  • hrubozrnná soľ
  • rasca
  • sezam

Črty

  • bez lepku
  • vegetariánske

Parametre

  • Príprava počas 40 minút
  • Pečenie počas 20 minút
  • Teplota rúry 200 °C

Neprehliadnite