Bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a tvarohom

Pripravte si s nami tento šťavnatý a veľmi chutný bezlepkový čokoládový koláč s pomarančom a tvarohom. Kombinácia čokolády, pomaranču a osviežujúceho tvarohu z neho robí výborný dezert na nedeľné popoludnie. Najmä v horúcich dňoch výborne padne, keď ho dobre vychladíme.
Postup
- Ako prvé si pripravíme čokoládové cesto. Vo vodnom kúpeli (nad parou) necháme rozpustiť horkú čokoládu s maslom. Po ich úplnom vychladnutí do nich primiešame krupicový cukor a celé vajcia rozšľahané s dvoma lyžicami vody. Potom do zmesi preosejeme bezlepkovú múku Promix PK. Cesto vylejeme do formy s rozmermi asi 20×25 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Povrch uhladíme.
- V ďalšom kroku si pripravíme tvarohovo – pomarančový krém. Na krém si prešľaháme jemný tvaroh s cukrom. Pridáme celé vajce, kukuričný škrob, šťavu a kôru z chemicky neošetreného pomaranča. Všetko spolu dobre premiešame. Krém vylejeme na pripravené čokoládové cesto a špajdľou jemne premiešame, aby sme vytvorili na povrchu mramorový vzor.
- Bezlepkový čokoládový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým tvarohový krém stuhne. Necháme ho vychladnúť, jemne posypeme práškovým cukrom a ozdobíme malinami a lístkami mäty. Koláč skladujeme v chladničke. Chutí vynikajúco aj úplne vychladený a výborne sa hodí ako príjemné sladké letné osvieženie po dobrom obede.
Suroviny
Potrebujeme:
- 200 g tmavej čokolády (50-60%)
- 60 g masla
- 125 g krupicového cukru
- 2 ks vajcia
- 80 g bezlepkovej múky Promix PK PROMIX-PK špeciál, zmes na bezlepkové jemné pečivo 1000g
- 2 PL vody
Na tvaroh:
- 250 g krémového tvarohu
- 2 PL krupicového cukru
- 1 PL postrúhanej kôry z pomaranča
- 2-3 PL pomarančovej šťavy
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 1 ks vajce
Na dokončenie:
- práškový cukor na posypanie
- maliny a lístky mäty na dozdobenie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 40 minút
- Pečenie počas 30 minút
- Teplota rúry 180 °C