Čokoládová torta bez lepku s čučoriedkami

Príležitostí na oslavu máme každý určite veľa. Ak oslavuje bezlepkáč, niekedy je to trochu komplikované s prípravou krásnej torty, ale s bezlepkovými múkami a receptami si ľahko poradíte, aj keď máte s pečením menej skúseností. Ak sa práve chystáte piecť bezlepkovú tortu, možno sa vám zapáči práve táto čokoládová.
Postup
- Čokoládu roztopíme nad parou a necháme ju vychladnúť.
- Celé vajcia šľaháme do tuhej bledej peny, potom k nim pridáme roztopenú čokoládu a premiešame. Pomaly, za slabého miešania pridávame olej.
- Keď sa všetky suroviny spoja do jednoliatej zmesi, prisypeme postupne bábovkové zmesi a gumenou varechou ich vmiešame.
- Nalejeme do tortovej formy, ktorú sme potreli tukom a vysypali múkou (alebo vystlali papierom na pečenie) a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút. Špajlou odskúšame, či je torta prepečená aj vo vnútri. Necháme ju vychladnúť.
- Na plnku uvaríme puding podľa návodu na obale, ešte do teplého pudingu nalámeme čokoládu a rozmiešame, kým sa neroztopí. Po vychladnutí do pudingovo-čokoládovej zmesi vmiešame mixérom čerstvý syr.
- Vychladnutú tortu rozrežeme pozdĺžne, obe polovice z vnútornej strany potrieme čučoriedkovým lekvárom (môžeme ho rozriediť teplou vodou na sirup), na spodnú polovicu korpusu natrieme asi polovicu krému, na ten poukladáme čučoriedky a prikryjeme druhou polovicou korpusu.
- Zvyšný krém porozotierame po povrchu a po boku torty. Vrch torty ozdobíme čučoriedkami.
Suroviny
Na korpus:
- 2 balenia zmesi na bezlepkovú bábovku BÁBOVKA bezlepková v prášku 250g
- 6 vajec
- 2 dcl oleja
- 200 g dobrej horkej čokolády
Na plnku:
- 1 balenie čokoládového pudingu
- 500 ml mlieka
- 3 PL kryštálového cukru
- 400 g čerstvého syra (napr.Philadelphia)
- 150 g horkej čokolády
- 200 g čučoriedok
- Čučoriedkový lekvár
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 50 minút
- Pečenie počas 40 minút
- Teplota rúry 180 °C