Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Slivkové guľky bez lepku zo zemiakového cesta

Slivkové guľky sú klasikou, ktorá nesmie chýbať na našom stole. Toto tradičné sladké jedlo pripravované z bezlepkového zemiakového cesta si zamilovali už naše babky. Cesto je všestranné – výborne sa hodí na sladké aj slané pokrmy. Tentoraz sme ho naplnili čerstvými slivkami a hojne posypali chutnou posýpkou. Pozrite si náš najnovší recept a nechajte sa inšpirovať na dnešné varenie!

Postup

  1. Najprv si pripravíme bezlepkové zemiakové cesto. Uvarené, vychladnuté, očistené a prelistované zemiaky, bezgluténovú múku Promix UNI, soľ a vajce zmiešame varechou vo veľkej mise. Potom ručne vypracujeme hladké a vláčne cesto. Rozdelíme ho na dve polovice.
  2. Každú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik na hrúbku 5-7 mm. Nožíkom rozrežeme cesto na 8 rovnakých častí. Do každej časti cesta zabalíme jednu slivku, do ktorej sme vložili kocku cukru (ak sú slivky dosť sladké, cukor môžeme vynechať). Zabalíme do guliek tak, aby sme slivku úplne obalili a uzavreli cestom.
  3. Guľky vložíme do vriacej jemne osolenej vody a na miernej teplote (pri slabom bublaní) varíme asi 10 minút. Guľky potom počas varenia vyplávajú na povrch. Kým sa guľky varia, sem-tam ich jemne premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca.
  4. Uvarené ich vyberieme dierkovanou naberačkou. Slivkové guľky bez lepku podávame hnd po dovarení, ešte horúce, posypané makom, práškovým cukrom a preliate roztopeným maslom. Ak nemáte radi mak, jednoducho ho vymeňte za mleté orechy, či opraženú bezlepkovú strúhanku Novalim.

Suroviny

Potrebujeme:

Na posypanie:

  • mletý mak
  • práškový cukor
  • roztopené maslo na preliatie

Črty

  • bez lepku
  • vegetariánske

Parametre

  • Príprava počas 30 minút

Neprehliadnite