Špargľový šalát s bezlepkovými chlebovými krutónmi
![](https://etabletka.sk/wp-content/uploads/2024/06/image-3-1024x768.webp)
Chutný špargľový šalát je jednoduchým a chutným jedlom na teplé letné večery. Ak máte bezlepkový ľanový chlieb LINSI od Novalim, stačí aj trochu starší alebo aj obschnutý. Spravte si z neho bezlepkové krutóny do zásoby a tie potom použijete napríklad do hustých polievok alebo na spestrenie letných šalátov. Napríklad aj do výborného špargľového šalátu.
Postup
- Ako prvé si pripravíme krutóny. Rúru predhrejeme na 200 °C, medzitým si nakrájame bezlepkový chlieb LINSI na malé kocky a premiešame s olivovým olejom. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, osolíme a dáme piecť na 5-10 minút do zlatista. Na zálievku si všetky suroviny rozmixujeme ponorným mixérom.
- Zo špargle odkrojíme konce, očistíme ju a prekrojíme na polovice. Na panvici roztopíme olej s maslom a špargľu za stáleho prehadzovania restujeme do chrumkava približne 3-5 minút. Osolíme ju a okoreníme. Šalát rozložíme na taniere, na ktoré navrstvíme mikrozeleninu, špargľu, bielu fazuľku a poukladáme plátky šunky a krutóny. Nakoniec prelejeme zálievkou.
Suroviny
Potrebujeme:
- 2 balenia miešaného šalátu (baby špenát, rukola, valerián...)
- 1 balenie mikrozeleniny MIX alebo klíčky
- 1 zväzok zelenej špargle
- 8 plátkov šunky Prosciutto crudo
- 1 ks malá konzerva bielych fazuliek v slanom náleve
- 1 ČL masla
- 1 ČL olivového oleja
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
Na krutóny:
- 1 balenie Novalim ľanový chlieb bezlepkový LINSI Novalim LINSI bezgluténový chlieb s ľanom 300g
- 2-3 PL olivového oleja
- Hrubá soľ
Na zálievku:
- ⅓ hrnčeka olivového oleja
- ¼ hrnčeka bieleho vínneho octu
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1 PL medu
- 1ks malý strúčik cesnaku prelisovaný
- hrsť nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate
- hrsť nastrúhaného parmezánu
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
Črty
- bez lepku
Parametre
- Príprava počas 25 minút
- Pečenie počas 5-10 minút
- Teplota rúry 200 °C