Cholera je závažné ochorenie. Ako sa prejavuje, čo ju spôsobuje a ako sa lieči?
Cholera je silné hnačkovité ochorenie. Množstvo ľudí ju vníma ako zabudnuté, a dnes už neškodné, ochorenie. Nie je to však celkom tak. Aj keď na Slovensku sa cholera bežne nevyskytuje, dodnes postihuje rozvojové oblasti so slabou hygienou a zlým prístupom k pitnej vode. Typická je pre krajiny Ázie a Afriky, najbežnejšie sa vyskytuje v Indii.
Pri cholere dochádza k veľkej strate tekutín. V dôsledku toho hrozí u ľudí, ktorí sa ňou nakazia, šokový stav až smrť. Hlavným faktorom nesúcim chorobnosť je cholerický toxín – ten priamo účinkuje na črevné bunky a vedie k strate iónov z týchto štruktúr. Ako sa cholera prejavuje, lieči a v ktorých oblastiach sveta si na ňu dávať pozor? Zozbierali sme pre vás všetko dôležité, čo potrebujete vedieť.
Čo je cholera a čo ju spôsobuje?
Cholera je závažná črevná bakteriálna infekcia, spôsobujúca ťažké hnačky a dehydratáciu. Aj v dnešnej dobe má značnú úmrtnosť. Spôsobuje ju baktéria Vibrio cholerae. Typickým zdrojom infekcie pre človeka je kontaminovaná voda a jedlo, môže však byť šírená aj pri konzumácii morských plodov. Cholera sa prenáša fekálne-orálnou cestou, teda ju môžeme označiť aj ako chorobu špinavých rúk.V súčasnosti sa vyskytuje hlavne v Afrike a Ázii v oblasti Indie a Bengálskeho zálivu.
Vibrio cholerae tvorí jed – toxín, tzv. choleratoxín1. Jeho pôsobením na črevné bunky dochádza k úniku vody z črevných buniek a vzniku vodnatej hnačky. Okrem tohto jedu vytvára Vibrio cholerae aj veľa enzýmov, ktoré mu pomáhajú ľahko preniknúť hlienom k črevným bunkám hostiteľa, a následne ich kolonizovať.
Cholera v minulosti
Vibrio cholerae objavil Robert Koch v roku 1883. Tento bacil sa nachádza v zamorených potravinách, pitnej vode a výkaloch. Z toho vyplýva, že nebezpečenstvo nákazy a prepuknutie epidémie priamo súvisí od úrovne hygieny prostredia, ako aj čistoty vody. Vo svete sú najviac ohrozené chudobné vrstvy obyvateľstva.
V 19. storočí boli epidémie cholery v Európe rovnako obávané, ako predtým mor.2 V rokoch 1831 – 1832 zaplavila Európu epidémia cholery, ktorú sem zavliekli ruské vojská. Do Ruska sa ochorenie zrejme dostalo spolu s obchodnými zásielkami z Indie. Táto cholerická epidémia spôsobila na Slovensku veľké straty na životoch. Zamedziť šíreniu bolo náročné, nakoľko ľudia vtedy uverili nepravdivým rečiam o tom, že ich chcú páni otráviť – pritom oni len robili proticholerické opatrenia, napríklad dezinfekciu studní a riek.
Cholera na Slovensku
Na Slovensku sa cholera nevyskytuje. Je však možné sa ňou nakaziť počas cestovania do exponovaných krajín. Keďže je cholera choroba špinavých rúk, môže sa následne rozšíriť po pricestovaní domov v lokalitách s nízkym hygienickým štandardom.
Odhad WHO a súčasné možné ohniská nákazy cholerou
Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že ročne sa na celom svete vyskytne 1,4 až 4 milióny prípadov cholery.3 Umrie približne 21 000 až 143 000 týchto pacientov.3 Historicky sa cholera nachádzala na ázijskom subkontinente, ale rozniesla sa aj do ďalších regiónov – Latinskej a Strednej Ameriky či subsaharskej Afriky. Za posledných 200 rokov prepuklo na svete 7 pandémií3 cholery. Tá posledná, stále prebiehajúca, bola prvýkrát zaznamenaná v roku 1961 na Sulawesi, ostrove spravovanom Indonéziou. Vibrio cholerae sa neustále vyvíja, čo súvisí aj s jeho postupnou rezistenciou na antibiotiká.
Príznaky cholery
- Hnačka1 – hlavný príznak cholery. Na rozdiel od bežných cestovateľských hnačiek, táto hnačka je prudká, náhla a vodnatá.
- Pocit na vracanie – žalúdočný diskomfort až vracanie.
- Dehydratácia – príznaky dehydratácie sú suchá koža, vpadnuté oči, strata hmotnosti, slabosť, únava, letargia a suchosť v ústach.
- Svalové kŕče – spôsobené stratou minerálov.
Najnebezpečnejší priebeh cholery je spojený so vznikom šokového stavu, ktorý môže byť pri nedostupnosti zdravotníckej starostlivosti fatálny.
Komplikácie cholery
Najväčšie riziko pri cholere hrozí ľuďom, ktorí nedostanú liečbu. Môžu zomrieť na dehydratáciu a šok už pár hodín až dní po objavení sa prvých príznakov cholery. Aké komplikácie cholera spôsobuje?
- Šok – najvážnejšia komplikácia cholery.
- Nízka hladina cukru v krvi – hypoglykémia môže viesť k záchvatom, bezvedomiu a niekedy až k smrti.
- Nízka hladina draslíka v krvi – vzniká v dôsledku silnej hnačky, kedy sa spolu s vodou stráca z tela aj draslík.
- Narušenie funkcie srdca a nervov – život ohrozujúca komplikácia.
- Strata schopnosti filtrovať krv obličkami – taktiež život ohrozujúca komplikácia.
Rizikové faktory nákazy cholerou4
Na choleru môže ochorieť každý. Ochorenie sa skôr vyhýba deťom do 2 rokov, ktoré boli kojené matkami po predtým prekonanej infekcii. Medzi hlavné rizikové faktory infekcie cholerou patria:
- Zlé hygienické podmienky – baktéria cholery sa najradšej rozmnožuje na miestach, kde je ťažké udržiavať čisté prostredie a bezpečné zásobovanie nezávadnou vodou. Deje sa tak často v utečeneckých táboroch, krajinách postihnutých hladomorom, vojnou či prírodnými katastrofami.
- Nízke hladiny žalúdočnej kyseliny – baktérie cholery nemôžu prežiť v kyslom prostredí, žalúdočná kyselina významne chráni pred touto infekciou. Deti, starší ľudia či pacienti užívajúci lieky na potlačenie tvorby kyseliny môžu mať znížený objem žalúdočnej kyseliny, čo je rizikom cholerického ochorenia.
- Priama expozícia – rizikový je kontakt s človekom nakazeným cholerou.
- Ľudia s krvnou skupinou 0 – jestvuje vyššia pravdepodobnosť, že títo ľudia skôr ochorejú na choleru. Zatiaľ nie je jasné, prečo je to tak.
- Surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäkkýše – v rozvinutých krajinách už epidémie cholery nebývajú. Avšak konzumácia mäkkýšov z vôd, kde sa nachádza Vibrio cholerae, zvyšuje riziko cholery. Cestovatelia do rozvojových krajín si preto musia dávať pozor, ako a čím sa stravujú.
Diagnostika cholery
Cholera sa diagnostikuje pomerne jednoducho – na základe príznakov a vyšetrenia krvi, vrátane mineralogramu. Jedným z kľúčových faktorov pre lekára je zhodnotenie epidemiologickej závažnosti, výskyt hnačky v komunitách či rodinách, aj s následnou hygienickou eradikáciou patogénu. Tieto údaje získava lekár priamo od pacienta alebo od sprevádzajúcej osoby.
Diagnózu cholery je možné potvrdiť pomocou PCR či kultivačným vyšetrením. Vzhľadom k dlhšiemu trvaniu takéhoto potvrdenia, väčšinou postačí klinický nález, aby sa mohla zahájiť liečba. Jestvujú aj novšie rýchle diagnostické testy na základe prúžkov, ktoré je možné použiť aj priamo v teréne.
Ako sa lieči cholera?
Liečba cholery má tieto zásadné faktory:
Rehydratácia: zavodnenie pacienta je hlavnou liečbou akútnej cholerovej infekcie. Podanie tekutín dramaticky vplýva na prežitie týchto pacientov a významne ho zvyšuje. Pokiaľ to pacient zvláda, podáva sa pacientovi voda klasicky cez ústa. Do vody sa pridávajú rehydratačné soli. Ak je však pacient v šoku, v bezvedomí alebo vracia, je nutné podať mu rehydratačný roztok vnútrožilovo.
Antimikrobiálne látky (antibiotiká): používajú sa v liečbe cholery až vtedy, keď pacient nevracia a je riadne zavodnený. Vďaka týmto liekom sa skracuje dĺžka hnačiek z 5 dní na 1 – 2 dni. Znižujú množstvo stolice asi o 40% a priaznivo prispievajú na udržanie správnej hydratácie.3 Väčšinou sú baktérie cholery citlivé na tetracyklíny, volí sa doxycyklín.
U dojčiat je vhodné siahnuť po preparátoch so zinkom. Chorobnosť a úmrtnosť detí vo veku od 6 mesiacov po 5. rok na choleru znižuje aj suplementácia vitamínom A.3
Prevencia cholery: Čo robiť, ak cestujete do rizikovej oblasti?
Ak cestujete do oblastí, kde sa vyskytuje cholera, je vhodné dodržiavať nasledujúce bezpečnostné opatrenia:
- Umývajte si ruky mydlom a vodou – umývanie rúk je kľúčové po použití toalety a pred manipuláciou s jedlom. Ak nie je dostupné mydlo a voda, použite dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu (s obsahom alkoholu minimálne 60%). Na cestovanie majte teda vždy po ruke aspoň spoľahlivý dezinfekčný gél alebo sprej na ruky.




- Pite len bezpečnú vodu – v rizikových oblastiach pite len balenú alebo prevarenú vodu. Balenú vodu používajte aj pri čistení zubov.
- Pozor na rôzne nápoje a ľad – bezpečné sú horúce nápoje, pretože sú prevarené. Čo sa týka studených drinkov s ľadom, môžu predstavovať riziko, pretože ľad môže byť vyrobený z kontaminovanej vody. Skúste si objednávať radšej nápoje v uzavretých plechovkách či fľašiach. Vždy si ich pred otvorením zvonku utrite.
- Konzumujte len tepelne upravené jedlo – ak je to možné, vyhýbajte sa jedlu od pouličných predavačov. Ak ho predsa len chcete vyskúšať, malo by byť tepelne upravené a pripravené priamo pred vami. Nie je vhodné konzumovať surové či nedostatočne tepelne upravené ryby a morské plody.
- Ovocie a zelenina – v rizikových oblastiach platí zásada – jedzte len tie plody, ktoré je možné ošúpať. Patrí sem napríklad banán, pomaranč či avokádo. Hrozno, jablká a ďalšie bobule sú náchylnejšie na nákazu, keďže môžu byť opláchnuté kontaminovanou vodou alebo boli uskladnené v špinavom prostredí.
- Zvážte vakcínu proti cholere – žiadna oblasť na svete nevyžaduje povinné očkovanie proti cholere. Ak však cestujete do rizikových zón častejšie, zvážte očkovanie. Vakcína sa podáva ústami.
Je nutné sa cholery báť?
Na Slovensku sa cholery báť nemusíte. Ak cestujete do rizikovej krajiny, dodržujte preventívne opatrenia. Dajte si pozor, čo konzumujete a pijete, dbajte na hygienu rúk. Ešte pred zavedením rehydratačnej liečby bola úmrtnosť na choleru viac ako 50%, u tehotných žien a detí ešte vyššia. Napríklad v Afrike ale došlo od roku 1970 k výraznému poklesu úmrtnosti. Cholera je teda v rizikových oblastiach hrozbou aj dnes, no s preventívnymi opatreniami môžete celkom efektívne obmedziť riziku nákazy. Ak u vás náhodou hnačkovité ochorenie vypukne, ihneď začnite rehydratovať a vyhľadajte lekára.
Zdroje použité v článku:
1. HURYCH, J. a kol.: Lékařská mikrobiologie. Repetitorium. 3. vydání. Vibrio cholerae. 2021. Triton. s.151-152 [cit. 05.30.2025]. Dostupné z: ISBN 978-80-7553-976-2
2. SCHOTT, H. a kol.: Kronika medicíny. Masová nákaza zamorenou vodou a výkalmi. 1994. Fortuna Print. s.272-273 [cit. 05.30.2025]. Dostupné z: ISBN 80-7153-081-6
3. RODRIGUEZ, A. J. a kol.: Vibrio cholerae Infection. 2024. National Library Of Medicine [online] [cit. 05.30.2025]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526099/
4. MAYO CLINIC STAFF: Cholera. 2025. Mayo Clinic [online] [cit. 05.30.2025]. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholera/symptoms-causes/syc-20355287