Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Hyperglykémia vs. hypoglykémia: Aký je medzi nimi rozdiel?

Pre správnu funkciu organizmu je dôležitý dostatok energie, ktorú naše telo získava premieňaním glukózy za pomoci inzulínu. Hormón inzulín produkuje podžalúdková žľaza (pankreas). Pokiaľ sa nejakým spôsobom naruší produkcia alebo využívanie hormónu inzulínu, glukóza sa nebude mať ako premeniť na energiu a začne sa hromadiť v krvi, čím spôsobí zvýšenie hladiny cukru v krvi. Tento stav nazývame hyperglykémia. Pokiaľ je hyperglykémia dlhodobá, vedie k vzniku ochorenia s názvom cukrovka. Pripravili sme si pre vás článok, v ktorom zistíte rozdiel medzi hyperglykémiou a hypoglykémiou a tiež ako si poradiť s tým, keď vám klesne hladina cukru v krvi.  

Rozlišujeme 2 základné typy cukrovky

Cukrovka typu 1

Diabetes typu 1 sa objavuje predovšetkým u detí a dospievajúcich. Môže sa vyskytnúť aj u starších, je to však zriedkavejšie. Spôsobuje ho reakcia imunitného systému, ktorý útočí na vlastné beta bunky pankreasu. Dôsledkom toho je potom zníženie tvorby inzulínu a neschopnosť regulovať hladinu glukózy v krvi. Pri tomto type ochorenia je potrebná celoživotná inzulínová liečba.

Cukrovka typu 2

Ochorenie na cukrovku typu 2 súvisí vo veľkej miere s vaším životným štýlom – predovšetkým stravou a pohybom. Cukrovka 2. typu je častejšia u starších ľudí. Spočíva vo vzniku takzvanej inzulínovej rezistencie – pankreas produkuje inzulín, ale bunky vášho tela sa správajú tak, akoby ho nepotrebovali. Najčastejšie sa objavuje u ľudí s vyššou telesnou hmotnosťou a sedavým spôsobom života.

Hoci sa jednotlivé typy cukrovky líšia v príčine a liečbe (respektíve niektorých jej bodoch), spája ich vysoká úroveň cukru v krvi.

Glykémia: Zistite či máte zvýšený cukor

Glykémia je medicínsky pojem pre hladinu cukru v krvi. Jej zdravá hodnota by sa mala pohybovať v rozpätí od 3,5 mmol/l do 5,5 mmol/l. Pokiaľ vám glukomer ukáže hodnotu patriacu do tejto škály, znamená to, že vaše telo je dokonale schopné si glukózu z krvi premieňať na energiu a udržiavať pri tom hladinu cukru v zdravých hodnotách. Po jedle sa samozrejme môže glykémia zvýšiť, po krátkej dobe sa však vráti späť na bežnú úroveň. Ak patríte medzi diabetikov, trpíte hyperglykémiou – máte teda vysokú hladinu cukru v krvi. Opakom hyperglykémie je hypoglykémia, ktorá môže byť veľmi nebezpečná.1

hladina cukru v krvi

Hyperglykémia

Ako sme už spomenuli, lekársky názov pre hladinu cukru v krvi je glykémia. Normálne hodnoty glykémie u zdravého človeka sa pohybujú v rozpätí 3,5 až 5,5 mmol/l nalačno a do 7,8 mmol/l cca 2 hodiny po jedle. Pokiaľ máte zvýšenú glykémiu, hovoríme o hyperglykémii. O cukrovke hovoríme vtedy, keď sú tieto hodnoty viac ako 7,00 mmol/l a dve hodiny po jedle viac ako 11 mmol/l. Pri cukrovke dochádza teda k dlhodobej hyperglykémii. Jej opakom je hypoglykémia, čiže nízka hladina cukru v krvi.

Hyperglykémia príznaky

Hyperglykémia sa rozvíja pomaly, niekedy aj v rámci niekoľkých dní alebo týždňov. Vysoká hladina cukru je nebezpečná, nakoľko zvýšený cukor začne postupne poškodzovať cievy a orgány. Najčastejšie príznaky hyperglykémie sú:

zvyseny pocit smadu - ikona

Zvýšený pocit smädu

suchost v ustach

Suchosť v ústach

caste nutkanie na mocenie

Častá potreba močenia

fyzicka unava - ikona

Fyzická únava

rozmazane videnie - ikona

Rozmazané videnie

strata hmotnosti - ikona

Neúmyselná strata hmotnosti

bolest brucha - ikona

Bolesti brucha

bolesti brucha - ikona

Opakujúce sa infekcie močových ciest

Hypoglykémia

Opakom hyperglykémie je hypoglykémia, ktorá nastane, keď vám cukor klesne pod 3,5 mmol/l.3 Znamená to teda, že sa vám zníži hladina cukru natoľko, že vaše telo nedostáva dostatok energie potrebný pre jeho správne fungovanie. Hypoglykémia má rýchly nástup i priebeh a v prípade, že sa neodhalí dostatočne včas, môže mať závažné až tragické následky – môžete upadnúť do hypoglykemického šoku, diabetickej kómy a v najhoršom prípade môže nastať smrť.

Hypoglykémia príznaky

Akútne zníženie hladiny cukru v krvi sa prejavuje príznakmi:

Silný až mučivý pocit hladu

triaska

Triaška a potenie

busenie srdca - ikona

Búšenie srdca

nespavost

Nespavosť

zhorsenie zraku - ikona

Zhoršenie zraku

problemy s koncentraciou

Problémy s koncentráciou

Prvá pomoc pri hypoglykémii – prečo by mal mať diabetik pri sebe cukor

V prípade, že vypozorujete príznaky hypoglykémie u seba alebo svojho blízkeho, je potrebné užiť sacharidy s vysokým glykemickým indexom. To znamená, že by ste mali siahnuť po jedle alebo nápoji, ktorý vám rýchlo zdvihne cukor.4 Medzi takéto potraviny patria napríklad:

  • sladký ovocný džús (2dcl),
  • sladký nápoj, ako napríklad coca cola, (nesmie obsahovať umelé sladidlá, žiadne nápoje light),
  • včelí med (asi 2 lyžičky),
  • rýchlo rozpustný hroznový cukor,
  • 3 – 4 kocky cukru,
  • cukríky.

Po podaní týchto sacharidov by sa vám malo do niekoľkých minút uľaviť. Po konzumácii cukru si odmerajte cukor glukomerom a asi po 15 minútach meranie opakujte. Ak sa váš cukor nezvýši, užite ďalší cukor. V prípade, že dôjde k strate vedomia alebo nie je z nejakého dôvodu možné užiť cukor v potrave, nečakajte a volajte záchrannú službu alebo lekára.5

Upozornenie

Je veľmi dôležité, aby ste hypoglykémiu nepodceňovali. Pokiaľ pocítite jej príznaky, upovedomte o tom svoju rodinu, známych či priateľov. Odporúča sa tiež ľudí vo vašom blízkom okolí informovať o tom, aké sú symptómy hypoglykémie a ako poskytnúť potrebnú prvú pomoc, aby boli v prípade potreby pripravení rýchlo reagovať.6

Ako môžete predchádzať hypoglykémii?

1.) U diabetikov je veľmi dôležitý pravidelný a dostatočný príjem potravy. Vaša strava by mala byť vyvážená – to znamená, že by mala obsahovať dostatok živín, minerálov, vitamínov, bielkovín, vlákniny a tiež sacharidov s nízkym glykemickým indexom. Najbežnejšími zdrojmi sacharidov sú zemiaky, celozrnný chlieb, cestoviny, ryža, obilniny a ovocie. Dodržiavajte vašim lekárom predpísanú diétu a nevynechávajte jedlá. Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o zásadách správneho stravovania diabetikov, prečítajte si náš článok o stravovaní pri cukrovke.

2.) Vždy si dobre skontrolujte či si podávate správnu dávku inzulínu, prípadne liekov na cukrovku (antidiabetík).

3.) Pri zvýšenej fyzickej záťaži čerpajú vaše svaly cukor z krvi pre svoju vlastnú spotrebu. Práve fyzická aktivita je preto častým dôvodom hypoglykémie. Tesne pred cvičením, alebo inou zvýšenou fyzickou aktivitou, zjedzte jedlo s obsahom 15 – 30 g sacharidov a pokračujte v jedení menších kúskov každú hodinu až do ukončenie aktivity.

4.) Zlatým pravidlom pre každého diabetika je, aby mal VŽDY so sebou potravinu alebo nápoj obsahujúci rýchlo pôsobiaci cukor – napríklad hroznový cukor. Takúto prvú pomoc by ste mali mať vždy pripravenú aj doma. Na noc si ju napríklad môžete nechať na nočnom stolíku.

5.) Aby ste mali lepší prehľad a kontrolu nad glykémiou, odsledujte si, ako vaša hladina cukru v krvi reaguje na jedlo, aktivitu a inzulín. Najlepšie je mať vždy po ruke glukomer a priebežne glykémiu kontrolovať.4

Doprava zdarma
Na sklade
Doprava zdarma
Na sklade
Doprava zdarma
Vypredaný

Zdroje použité v článku:

[1] Všetko o diabetes mellitus. Delenie cukrovky. [online] [cit. dňa 7.10. 2022] dostupné z: https://diabetik.sk/vsetko-o-diabetes-mellitus/zakladne-informacie-o-diabetes-mellitus-cukrovke/delenie-cukrovky/

[2] Glykemický index potravín. Webová stránka poisťovne Dôvera. 2022 [online] [cit. dňa 7.10.2022] dostupné z: https://www.dovera.sk/lepsizivotscukrovkou/o-nas/dia-slovnicek/144-glykemicky-index-potravin

[3] Ondrejková N. Diabetologická ambulancia Nemocnice s poliklinikou v Bojniciach. [online] [cit. dňa 7.10.2022] dostupné z: http://www.hospital-bojnice.sk/buxus/docs/hypoglikemia.pdf

Neprehliadnite