Jednoduchý banánový koláč bez lepku
Po Vianociach a novoročných sviatkoch sa nám asi nechce tráviť veľa času v kuchyni, no ak máte chuť na sladké a pol hodinku k dobru, vyskúšajte tento jednoduchý banánový koláč bez lepku. Ideálny spôsob, ako využiť prezreté banány, ktoré by inak zostali nepovšimnuté. Recept sa vám zíde, keď budete chcieť rýchlo a chutne potešiť seba či svojich blízkych.
Postup
- Zmäknuté maslo spolu s trstinovým cukrom najprv vyšľaháme do krémova. Potom pridáme celé vajcia, vanilkový cukor a metličkou ich dobre zapracujeme. Na túto zmes potom pridáme našu bezlguténovú múku Promix PK (ktorá je ideálna na prípravu jemných koláčov a zákuskov) premiešanú so sódou bikarbónou a štipkou soli. Vareškou zapracujeme múku do mokrých prísad. Tri zrelé až prezreté banány rozmixujeme mixérom alebo ponorným mixérom spolu s kyslou smotanou a túto zmes vlejeme do pripraveného cesta. Všetko spolu varechou premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
- Cesto nalejeme do menšieho plechu vystlaného papierom na pečenie, uhladíme povrch a posypeme ho nasekanými vlašskými orechmi. Dáme ho piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Banánový koláč bez lepku pečieme asi pol hodinu, kým nie je na povrchu na dotyk pružný.
- Po vybratí z rúry ho necháme vychladnúť. Pred podávaním ho poprášime práškovým cukrom.
- Koláč výborne chutí, je vláčny a šťavnatý a hodí sa nielen ako dezert, ale aj ako sladká desiata (dá sa upiecť aj v mafinovej forme).
Suroviny
Potrebujeme:
- 180 g bezlepkovej múky Promix PK Novalim PROMIX-PK zmes na bezlepkové pečivo 1000g
- 120 g masla
- 125 g trstinového cukru
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 2 ks vajcia
- štipka soli
- 1 bal vanilkový cukor
- 3 ks stredne veľké zrelé banány
- 1 kopcovitá PL kyslej smotany
Na posypanie:
- dve hrste nasekaných vlašských orechov
- práškový cukor
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 30 minút
- Pečenie počas 30 minút
- Teplota rúry 180 °C