Bezlepkový paradajkový koláč
Slané koláče sú výbornou voľbou na rýchlu a chutnú večeru. Tento bezlepkový paradajkový koláč vás nadchne svojou chuťou a jednoduchou prípravou. Vyskúšajte náš recept na mäkké bezlepkové cesto, ktoré sa skvelo hodí aj na ďalšie slané variácie. Prajeme vám bezlepkovú dobrotu!
Postup
- V malej miske zmiešame mlieko, cukor, droždie a necháme postáť, kým nevznikne kvások (na povrchu sa objavia bublinky). Z bezlepkovej múky Alfa, soli, oleja a hotového kvásku vypracujeme hladké cesto. Hnetačom to trvá minimálne 5 minút. Ak by sa cesto lepilo, môžeme pridať ešte trochu múky. Vypracované cesto v mise prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem (trvá to asi 45 minút).
- Potom cesto opäť trochu ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme do oválu alebo obdĺžnika na hrúbku asi 2 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, prstami ho poroztláčame až ku okrajom plechu a potrieme olivovým olejom. Na cesto poukladáme umyté a osušené paradajky – môžeme vcelku ale aj prekrojené na polovicu a pokojne aj so stopkami. Pomedzi paradajky dáme plátky mozzarelly.
- Posypeme oreganom a tymiánom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Okraje cesta môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom. Bezlepkový paradajkový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Okraje cesta by sa mali sfarbiť do zlatista. Koláč podávame ešte teplý ozdobený lístkami bazalky.
Suroviny
Na cesto:
- 350 g Bezlepkovej múky Promix Alfa Novalim PROMIX Alfa univerzálna bezgluténová múka 1000g
- 330 ml vlažného mlieka
- 2 ČL sušeného droždia
- 1 ČL krupicového cukru
- 1 ČL Soli
- 1 PL olivového oleja + na potretie
Na náplň:
- 1 ks mozzarella
- červené a žlté cherry paradajky
- olivový olej
- sušení alebo čerstvé oregano a tymián
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
- vajíčko na potretie
- lístky bazalky na ozdobu
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 35 minút
- Pečenie počas 20 minút
- Teplota rúry 180 °C