Podpora mozgu ukrytá v prírode
Dnešná doba nám, žiaľ, priniesla časy, kedy sa deti učia online a rodičia pracujú z domu. Nezdá sa to, no náš mozog musí pracovať omnoho intenzívnejšie, ako keď sú deti na prezenčnom vyučovaní, či keď komunikujeme s kolegom tvárou v tvár. Náš mozog dostáva poriadne zabrať. Čo teda môžeme urobiť, aby nám čo najdlhšie išiel doslova „na plné obrátky“?
Ako podporiť svoj mozog?
Jednou z možností je správne stravovanie a zdravý životný štýl. Zaradenie vhodných potravín môže podporiť správne fungovanie nášho mozgu. Je potrebné zabezpečiť prísun všetkých potrebných vitamínov, ako sú vitamíny C, E, B6, B12, kyselina listová, ale aj koenzým Q10. Rovnako by ste mali dbať na prísun minerálov, predovšetkým selénu, zinku, horčíku, jódu, chrómu, železa, ale aj aminokyselín, antioxidantov a omega 3 mastných kyselín. Taktiež sa odporúča obmedziť konzumáciu nasýtených tukov, rafinovaných cukrov, soli a cholesterolu.
Ktoré potraviny prospievajú zdraviu mozgu?
Losos
Potravina bohatá na omega 3 mastné kyseliny. Tie pomáhajú zlepšovať funkcie mozgu a bojujú proti výkyvom nálad a depresiám.
Cvikla – červená repa
Je veľmi bohatá na vitamíny C, B1, B2, B6, E a kyselinu listovú. Práve vďaka bohatej škále vitamínov posilňuje nervový systém.
Kel a špenát
Patria medzi najúčinnejšie druhy listovej zeleniny, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri ochrane mozgu. Obsahujú veľa kyseliny listovej, vitamínu B6 a flavonoidov, ktoré bojujú aj proti starnutiu mysle.
Bobuľové ovocie
Je už dávno všeobecne známe, že bobuľové ovocie je plné telu prospešných antioxidantov. Tie podporujú funkcie mozgu a bojujú proti škodlivým voľným radikálom.
Orechy a semiačka
Sú veľmi bohaté na vitamín E, ktorý preukázateľne zmierňuje príznaky demencie. Výborné sú hlavne vlašské orechy, ľanové semiačka a mandle.
Strukoviny
Sú bohaté na flavonoidy a vlákninu, ktorá dodáva energiu pre mozog.
Okrem spomínaných potravín veľmi pozitívne vplýva na mozog aj káva, čokoláda, ale napríklad aj karí korenie. Tieto potraviny obsahujú tiež látky, ktoré odďaľujú starnutie našej mozgovej kôry. Správne zloženie stravy je podstatné, aby sa mozog čo najviac udržal v kondícii.
Autorka: Ing. Janka Trebulová, výživová poradkyňa