Hoci ešte pred časom len málokto poznal pojem histamínová intolerancia, v súčasnosti sa objavuje čoraz častejšie. Histamínová intolerancia (HIT) je porucha, pri ktorej dochádza k nedostatočnému rozkladaniu histamínu nahromadeného v tele. Na čo je vlastne dobrý histamín a ako žiť s histamínovou intoleranciou?
Histamín je chemická látka prirodzene sa vyskytujúca v ľudskom tele. Má veľmi dôležitú úlohu pri mnohých procesoch v organizme. Je napríklad zodpovedný za imunitnú odpoveď alebo prenos správ z tela do mozgu. Okrem toho, že si telo samo histamín vyrába, dopĺňame si ho aj stravou.
Histamín delíme na 2 druhy:
Tak sa označuje ten, ktorý si telo produkuje samo.
Označuje histamín, ktorý sa do tela dostáva z vonka, teda v potrave.
Ešte pred tým, ako sa dostaneme k histamínovej intolerancii ako takej, je dôležité, aby sme si vysvetlili rozdiel medzi intoleranciou a alergiou. Mnoho ľudí ich mylne považuje za to isté, je medzi nimi však veľký rozdiel.
Pri intolerancii hovoríme o neznášanlivosti určitých potravín. Táto neznášanlivosť sa prejavuje reakciou tráviaceho systému a čo je dôležité, nedochádza pri nej k tvorbe protilátok. Intolerancia vzniká vtedy, keď telo pociťuje nedostatok enzýmu alebo nedokáže spracovať chemické látky v niektorej potravine. Intolerancia má dlhší nástup a je pri nej rozhodujúce aj množstvo skonzumovanej potraviny. Reakcia na danú potravinu sa potom môže prejaviť aj o niekoľko dní.
Pri potravinových alergiách ide o problém imunitného systému. Nástup reakcie je rýchly, najneskôr sa objaví do 2 hodín od kontaktu s alergénom. Najčastejšie príznaky alergie sú zvracanie, hnačka, nevoľnosť, opuch hrdla, očí, jazyka, svrbenie a žihľavka. V horších prípadoch môže alergia spôsobiť aj pokles tlaku, stratu vedomia alebo anafylaktický šok. Pri alergiách je dôležité stanoviť alergén a vyhýbať sa mu úplne, prípadne v čo najvyššej možnej miere. Na potlačenie sprievodných prejavov alergie je možné užívať lekárom predpísané antihistaminiká, prípadne voľnopredajné lieky na sliznice nosa, hrdla alebo očí.
Histamínová intolerancia (HIT) nastáva vtedy,keď je vo vašom organizme nepomer medzi množstvom histamínu a jeho odbúravaním v tele. Na základe tohto nepomeru potom dochádza k hromadeniu histamínu a následnému prepuknutiu príznakov intolerancie. Tie sa môžu prejavovať na pokožke, v dýchacej, tráviacej, srdcovo-cievnej sústave, ale tiež na vašej celkovej nepohode a psychickom zdraví.
Medzi najčastejšie príznaky intolerancie patria:
Chronická únava
Úzkosť, depresie
Zápcha a hnačky
Opuchy
Zápaly čriev
Plynatosť, nadúvanie
Zvracanie
Gynekologické ťažkosti
Nadváha či podváha
Strata pozornosti
Bronchitída
Akné a ekzémy
Pokiaľ vám diagnostikovali histamínovú intoleranciu, vašim prvým krokom by mala byť nízkohistamínová diéta. Dôležité totiž je, aby ste znížili zaťaženie organizmu histamínom. Na jednej strane tak môžete urobiť konzumáciou vhodných potravín, no na tej druhej treba tiež dbať na to, ako je jedlo spracované, akú má potravina kvalitu a či je nutné ho ohrievať. Ohrievaním sa totiž zvyšuje množstvo histamínu v potravinách.
Čerstvé mäso a ryby
Vaječné žĺtka
Bezlepkové obilniny, quinou a ryžu
Mlieko – čerstvé, pasterizované mlieko, prípadne kokosové a mandľové alebo iné vhodné alternatívy klasického mlieka,
Väčšinu čerstvej zeleniny okrem avokáda, baklažánu, špenátu a paradajok,
Väčšinu čerstvého ovocia okrem citrusových plodov, jahôd a čerešní,
Prírodnú ovocnú vlákninu v podobe ovocných vločiek
Olivový olej
Potraviny, ktorým sa pri histamínovej intolerancii treba vyhýbať:
Na spracovanie histamínu v ľudskom organizme je potrebný enzým DAO. Ten sa nachádza v tenkom čreve a pomáha premieňať dráždivý histamín z prijatej potravy. Lieky ako také na histamínovú intoleranciu doposiaľ nie sú. Okrem nízkohistamínovej diéty vám však môžu pomôcť diabetické potraviny s obsahom práve enzýmu DAO. Užívajú sa 15 min pred jedlom a pomáhajú so štiepením histamínu, čím zmierňujú príznaky intolerancie.
Medzi vitamíny a minerály podporujúce vylúčenie a odbúravanie histamínu patria:
Medzi ďalšie doplnky, ktoré vám môžu pri intolerancii na histamín pomôcť, patrí napríklad moringa. Ide o rastlinu, ktorej listy obsahujú množstvo vysoko účinných látok pôsobiacich proti uvoľneniu histamínu a zápalom. Moringa navyše pôsobí regeneračne a hojivo na prebiehajúce ochorenia. Nachádzajú sa v nej 3 silné antihistaminiká – polyfenoly, flavonoidy a antioxidanty v kombinácii s vyššou hladinou Omega – 3 mastných kyselín.
Bioflavonoid quercetin je látka rastlinného pôvodu. Patrí k antihistaminikám a antioxidantom, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine – napríklad v cibuli, cesnaku, jablkách červenom hrozne a podobne. V prírodnej medicíne sa používa na ochranu ciev, je tiež zdrojom antioxidantov a má protizápalové účinky. Znižuje tvorbu histamínu a zároveň podporuje antioxidačné účinky vitamínu C.
Spísali sme pre vás odpovede na niektoré často kladené otázky o histamínovej intolerancii.
Áno, test na histamínovú intoleranciu je možné kúpiť i v lekárňach. Ide o domáce rýchlotesty, ktoré vám môžu pomôcť odhaliť, že máte nejaký problém. Vždy by ste však mali navštíviť lekára, ktorý vykoná dôkladné laboratórne testy a vyšetrenia.
Áno, histamínová intolerancia sa môže prejaviť aj na koži. Najčastejšie začervenaním, svrbením, ale tiež môže dôjsť k zhoršeniu exému. Okrem toho sa môžu objaviť aj ďalšie príznaky ako bolesť hlavy, tráviace ťažkosti, plynatosť, únava, depresie, gynekologické ťažkosti a podobne.
Lieky, ktoré by intoleranciu na histamín vyliečili, zatiaľ nie sú. Na zmiernenie intolerancie je potrebné nasadiť nízkohistamínovú diétu. Pomôcť si môžete tiež doplnkami s obsahom enzýmu DAO.
Odpoveď znie: áno i nie. Histamínovú intoleranciu sprevádzajú často črevné problémy. Nie je však probiotikum ako probiotikum. Niektoré dokážu histamín produkovať, iné naň nemajú žiaden vplyv a dokonca sú také, ktoré ho dokážu degradovať. Pri intolerancii by ste sa o užívaní probiotík mali poradiť s lekárom.
Najpredávanejšie v skupine
Zoradenie
Počet výsledkov
Zobrazených 1 - 14 z 14 výsledkov