Bezlepkový jahodový chlebíček
Bezlepkový jahodový chlebíček môžeme jednoznačne zaradiť medzi jednoduché a rýchle recepty, ktoré zvládne skutočne každý a nebude pri tom potrebovať žiadne špeciálne kuchynské náradie.
Postup
- Najskôr si podľa návodu na obale bábovky pripravíme cesto. V mise vyšľaháme celé vajcia do nadýchanej bielej peny. Potom do vajíčkovej zmesi postupne za stáleho miešania prilievame 150 ml oleja. Na túto zmes prisypeme jedno balenie bezgluténovej bábovky v prášku a gumenou varechou sypkú zmes zapracujeme do mokrej zmesi.
- Napokon pridáme lyofilizované jahody, ktoré jemne v prstoch podrvíme. Primiešame ich do cesta a cesto vlejeme do chlebíčkovej formy vystlatej papierom na pečenie. Bezlepkový jahodový chlebíček pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňoch asi 35-40 minút, kým je koláč na povrchu na dotyk pružný.
- Kým sa pečie, pripravíme si polevu. Preosejeme práškový cukor, pridáme citrónovú šťavu, vodu alebo mlieko a na prach rozmrvené lyofilizované jahody a vymiešame do hladka. Touto polevou polejeme ešte horúci jahodový chlebíček, na povrchu ho ozdobíme kúskami ovocia a mätovými lístkami a necháme polevu plne zaschnúť.
Suroviny
Na cesto:
- 250 g bábovka bezlepková v prášku BÁBOVKA bezlepková v prášku 250g
- 3 ks celé vajcia
- 150 ml oleja
- hrsť lyofilizovaných (sušených mrazom) jahôd - prípadne iný druh ovocia
Na polevu:
- 100 g Práškového cukru
- 4-5 ks lyofilizovaných jahôd
- 1-2 PL vody alebo mlieka
- za malú lyžičku citrónovej šťavy
- zopár mrazom sušených jahôd, prípadne lístky mäty na dozdobenie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava 45 minút
- Pečenie 35-40 minút
- Teplota rúry 180 °C