Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Letná cuketová polievka s bezlepkovými chlebovými plackami

Ľahkým a osviežujúcim obedom je letná cuketová polievka s chlebovými plackami. Druhé jedlo ani nebudete potrebovať.

Postup

  1. Najprv postavíme polievku. V hlbšom hrnci rozohrejeme olivový olej a zľahka na ňom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a zeler do zlatista. Prilejeme vývar, privedieme k varu a znížime teplotu tak, aby len jemne bublal. Cuketu umyjeme, osušíme, kúsok z nej odkrojíme a odložíme na bok. Zvyšok nakrájame aj so šupkou na malé kocky. Pridáme do hrnca a varíme asi 3-4 minúty, aby cuketa začala mäknúť.
  2. Prisypeme aj kukuricu, hrášok a scedený cícer. Z cícerového nálevu pridáme asi 100 ml, pekne polievku zafarbí a tiež mierne zahustí. Povaríme pár minút, aby hrášok zmäkol a kukurica s cícerom sa prehriali. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Kúsok cukety, ktorý sme si odložili, nastrúhame na jemné plátky a pridáme teraz do polievky. Horúcou teplotou polievky sa oblanšírujú do chrumkava.Ďalej už nevaríme. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
  3. Pripravíme si chlebové placky. Vo veľkej mise zmiešame bezlepkovú múku Promix UNI so soľou a kypriacim práškom. Pridáme olej a postupne začneme prilievať vodu. Vareškou alebo rukami (prípadne aj hnetacími metlami) vypracujeme hladké cesto. Ak sa nám zdá cesto príliš tuhé, môžeme pridať ešte trochu vody, ak je naopak moc riedke, prisypeme múku. Malo by mať stredne tuhú konzistenciu, aby sa s ním dalo pracovať ručne.
  4. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí a tie potom ešte každú na polovicu. Takto nám vznikne 16 dielov. Z každého vytvarujeme malú guličku a potom rozvaľkáme na guľatú placku s priemerom asi 12 cm. Do stredu jednej placky nasypeme 1-2 lyžice strúhanej mozzarelly (ak nemáme strúhanú, môžeme pokojne natrhať z celej), pridáme nasekané lístky bazalky a preložíme na vrch druhú takú istú placku. Okraje dôkladne pozatláčame, aby syr nevytiekol. Takto isto postupujeme pri ďalších plackách.
  5. Placky smažíme na panvici, kde sme si rozpálili olej z každej strany do zlatista. Hotové ukladáme na papierové obrúsky, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.

Suroviny

Na polievku:

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ks malá cibuľa
  • 2 stopky stopkového zeleru
  • 1,5 l zeleninového vývaru (môže byť aj bujón)
  • 250 g zelenej mladej cukety
  • 1 malá plechovka kukurice
  • 400 g cíceru s nálevom v konzerve
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti čerstvo pomleté čierne korenie

Na ozdobu:

  • slnečnicové a tekvicové semiačka na sucho opražené
  • hladkolistá petržlenová vňať alebo lístky bazalky
  • pár kvapiek olivového oleja

Na plnené chlebové placky:

Črty

  • bez lepku
  • vegetariánske

Parametre

  • Príprava počas 45 minút

Neprehliadnite