Veggie miska s tekvicou

Veggie miska je dokonalý spôsob, ako si vychutnať rýchly, výživný a vyvážený obed či ľahkú večeru plnú farieb a chutí. Stačí pár čerstvých surovín a na tanieri máte jedlo, ktoré dodá telu energiu, vyvážené živiny a pocit ľahkosti. Na jesenné dni sme si pripravili špeciálnu tekvicovú veggie misku – lahodnú, sýtu a, samozrejme, bezlepkovú. Vyskúšajte ju a doprajte si chuť jesene v zdravšej podobe.
Postup
- Táto bezlepková miska je len jednou z možností, ako si pripraviť výživné jedlo bez lepku. Nebojte sa pridať do nej aj iné ingrediencie, ktoré máte radi. Na jeseň sa hodí napríklad táto tekvicová alternatíva.
- Začneme takto: tekvicu hokkaido umyjeme, prekrojíme na polovicu a lyžicou odstránime jadierka. Pokrájame na menšie kocky a uložíme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a osolíme morskou soľou. Hlavičku cesnaku vcelku z vrchu kúsok zrežeme, taktiež pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu lesklou stranou dovnútra. Položíme na plech ku tekvici. Vložíme do vyhriatej rúry a na 180 °C pečieme asi 30 minút, kým nezačne šupka tekvice hnednúť.
- Kým sa tekvica pečie, ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska, jemne osolíme a uvaríme ideálne na pare, prípadne vo vode. Bezlepkovú tarhoňu Novalim pripravíme podľa návodu na obale.
- Dve tretiny pečenej tekvice preložíme z plechu do väčšej misy, ostatnú odložíme na bok. Vytlačíme k nej upečený cesnak a pridáme chilli korenie, šťavu z polovice citróna, štipku mletého muškátového orieška a okoreníme. Ponorným mixérom potom rozmixujeme na hladké pyré. Ak sa nám zdá pyré príliš husté, podľa potreby prilievame postupne aj vodu a mixujeme na požadovanú konzistenciu.
- Na spodok misky poukladáme listy miešaného šalátu, pridáme varené zemiaky, kúsky pečenej tekvice, tekvicové pyré, tarhoňu a na plátky nakrájané uhorky a reďkovky. Všetko okrem pyré polejeme dresingom, ktorý sme pripravili zmiešaním všetkých surovín. Na záver celú misku posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Suroviny
Na tekvicové pyré:
- 1 tekvica hokkaido
- trochu olivového oleja
- 1 hlavička cesnaku
- ½ citóna
- štipka mletého muškátového orieška
- čerstvo pomleté čierne korenie
- soľ
- štipka chilli korenia
- teplá voda podľa potreby
Ďalej potrebujeme:
- 1 balenie bezlepkovej tarhone Novalim Novalim PROCEL bezlepkové cestoviny, tarhoňa 250g
- 1 šalátová uhorka
- 4 reďkovky
- 8 zemiakov
- miešaný šalát s tmavými listami (špenát, poľníček, atď.)
Dresing:
- šťava z ½ pomaranča
- šťava z 1 citróna
- 1 ČL medu
- 1 ČL sušeného tymiánu
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 45 minút
- Pečenie počas 30 minút
- Teplota rúry 180 °C












