Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Veggie miska s tekvicou

Veggie miska je dokonalý spôsob, ako si vychutnať rýchly, výživný a vyvážený obed či ľahkú večeru plnú farieb a chutí. Stačí pár čerstvých surovín a na tanieri máte jedlo, ktoré dodá telu energiu, vyvážené živiny a pocit ľahkosti. Na jesenné dni sme si pripravili špeciálnu tekvicovú veggie misku – lahodnú, sýtu a, samozrejme, bezlepkovú. Vyskúšajte ju a doprajte si chuť jesene v zdravšej podobe.

Postup

  1. Táto bezlepková miska je len jednou z možností, ako si pripraviť výživné jedlo bez lepku. Nebojte sa pridať do nej aj iné ingrediencie, ktoré máte radi. Na jeseň sa hodí napríklad táto tekvicová alternatíva.
  2. Začneme takto: tekvicu hokkaido umyjeme, prekrojíme na polovicu a lyžicou odstránime jadierka. Pokrájame na menšie kocky a uložíme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a osolíme morskou soľou. Hlavičku cesnaku vcelku z vrchu kúsok zrežeme, taktiež pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu lesklou stranou dovnútra. Položíme na plech ku tekvici. Vložíme do vyhriatej rúry a na 180 °C pečieme asi 30 minút, kým nezačne šupka tekvice hnednúť.
  3. Kým sa tekvica pečie, ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska, jemne osolíme a uvaríme ideálne na pare, prípadne vo vode. Bezlepkovú tarhoňu Novalim pripravíme podľa návodu na obale.
  4. Dve tretiny pečenej tekvice preložíme z plechu do väčšej misy, ostatnú odložíme na bok. Vytlačíme k nej upečený cesnak a pridáme chilli korenie, šťavu z polovice citróna, štipku mletého muškátového orieška a okoreníme. Ponorným mixérom potom rozmixujeme na hladké pyré. Ak sa nám zdá pyré príliš husté, podľa potreby prilievame postupne aj vodu a mixujeme na požadovanú konzistenciu.
  5. Na spodok misky poukladáme listy miešaného šalátu, pridáme varené zemiaky, kúsky pečenej tekvice, tekvicové pyré, tarhoňu a na plátky nakrájané uhorky a reďkovky. Všetko okrem pyré polejeme dresingom, ktorý sme pripravili zmiešaním všetkých surovín. Na záver celú misku posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Suroviny

Na tekvicové pyré:

  • 1 tekvica hokkaido
  • trochu olivového oleja
  • 1 hlavička cesnaku
  • ½ citóna
  • štipka mletého muškátového orieška
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • soľ
  • štipka chilli korenia
  • teplá voda podľa potreby

Ďalej potrebujeme:

Dresing:

  • šťava z ½ pomaranča
  • šťava z 1 citróna
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL sušeného tymiánu

Črty

  • bez lepku
  • vegetariánske

Parametre

  • Príprava počas 45 minút
  • Pečenie počas 30 minút
  • Teplota rúry 180 °C

Neprehliadnite