Bezlepkové vianočné pečenie: 4 tipy, ako upiecť chutné bezlepkové vianočné koláčiky bez stresu
Čím viac sa blížime k Vianociam, tým väčšmi začínajú naše domácnosti rozvoniavať rôznymi dobrotami. Perníčky, medovníčky, čajové pečivo a koláčiky od výmyslu sveta totiž tvoria neodlúčiteľnú súčasť týchto krásnych sviatkov. Na jednej strane si na nich radi pochutíme, na tej druhej predstavujú krásnu tradíciu v rámci predvianočných príprav. Dobrá správa je, že ani celiatici sa tejto krásnej súčasti Vianoc nemusia vzdať. Stačí si len nájsť ten správny recept, pripraviť si vhodné suroviny a vyhradiť trošku času. Pripravili sme pre vás 4 šikovné tipy na vianočné pečenie pre celiatikov. Čítajte ďalej a zistite viac.
Bezlepkové pečenie na Vianoce bez stresu – ako na to?
Pravdepodobne pre vás nie je žiadnou novinkou, že bezlepkové pečenie a varenie je trošku iné než to bežné. V závislosti od druhu jedla a použitých surovín sa líši napríklad pracovný postup, dĺžka prípravy, konzistencia cesta či výsledný produkt celkovo. Niekedy môže chvíľku trvať, kým si nájdete ten správny spôsob, ako na to. Keďže my by sme vám chceli vianočné bezlepkové pečenie čo najviac spríjemniť a zjednodušiť, zozbierali sme 4 praktické tipy ako na chutné a hlavne bezpečné bezlepkové vianočné pečenie.
1. Pustite sa do bezlepkového pečenia s otvorenou mysľou
Možno si poviete, že to je celkom zvláštny prvý bod nášho malého zoznamu. Je však veľmi dôležitý. Mnohí „čerství“ celiatici totiž ešte možno nevedia, že bezlepkové cesto sa zvykne správať trošku inak než to klasické „lepkové“. Spôsobuje to práve absencia lepku – pôvodcu typickej lepivosti cesta. Bezlepkové cestá preto mávajú inú štruktúru a konzistenciu, čo vás môže prekvapiť, prípadne niektorých možno aj odradiť. Pokiaľ ale zachováte chladnú hlavu a otvorenú myseľ, určite sa vám podarí upiecť si chutné vianočné bezlepkové koláčiky. Chce to cvik a trpezlivosť.
2. Vyberte si vhodnú bezlepkovú múku
Správna bezlepková múka je pre bezlepkové pečenie kľúčová. Dostupné sú jednozložkové bezlepkové múky vyrobené z prirodzene bezlepkových obilnín, pseudoobilnín, strukovín či orechov. Každá takáto múka má iné vlastnosti a je niečím špecifická. Napríklad kukuričná múka sa sama o sebe skvele hodí do omáčok, kaší, placiek a čo sa pečenia týka, je najlepšia na vysypávanie plechu. Ryžová je zas perfektná na výrobu cestovín a z mandľovej si pripravíte chutné makrónky. Jednozložkové múky sa však samostatne využívajú len veľmi sporadicky.
Najčastejšie sa stretávame s múčnymi zmesami, ktoré sú presne namiešané na určitý druh jedla a pečiva. Takéto zmesi si viete pripraviť aj sami. Dáva vám to možnosť podľa vašich preferencií doladiť pečenie do dokonalosti. Na druhej strane, pre celiatikov začiatočníkov alebo nie až tak zbehlých kuchtíkov, je bezpečnou a veľmi obľúbenou voľbou hotová múčna zmes.
Múčne zmesi na prípravu bezlepkových vianočných koláčikov
U našich zákazníkov sú veľmi obľúbené bezlepkové múky Liana. V sortimente tejto značky totiž nájdete špeciálne múčne zmesi na prípravu koláčikov, zákuskov, múčnikov a množstva iných sladkých i slaných dobrôt. Na pečenie bezlepkových vianočných koláčikov sa vám určite zídu bezlepkové múky Universal Mix Liana, Fine Mix Liana a Cake Mix Liana. Múčna zmes Cake Mix je skvelá na prípravu kokosových ježov, orechových rožtekov, lineckých koláčikov či medvedích labiek. Kombinácia múčnych zmesí Universal Mix a Fine Mix vám zas pomôže upiecť chutné vianočné perníčky.
3. Pozorne skontrolujte zloženie použitých surovín
Lepok sa nemusí vyskytovať len v múke. Nájdete ho aj v rôznych iných surovinách na pečenie a varenie. Je často súčasťou dochucovadiel, aróm, náplní a podobne. Pokiaľ už máte nejaké svoje overené potraviny, siahnite po tých. Ak však skúšate nový recept, nezabudnite si overiť, či je daná surovina pre celiatikov naozaj vhodná. Skontrolujte všetky pudingy, arómy, ochutené cukry, prášok do pečiva, predpripravené náplne do koláčov (makové a orechové zmesi) a podobne.
Pozor si dajte napríklad na kypriaci prášok. Veľmi často sa do neho totiž pridáva modifikovaný škrob ako protihrudkujúca zložka. Bezpečné by mali byť tie druhy kypriacich práškov, ktoré majú v zložení uvedený kukuričný alebo zemiakový škrob. Pozor však na pšeničný. Ak plánujete piecť koláč, do ktorého ide rum, opäť by ste mali zbystriť pozornosť. Rum môže byť dofarbovaný rôznymi farbivami s obsahom lepku. Bezpečná voľba do vášho koláča je rum dofarbovaný karamelom.
4. Nezabúdajte na krížovú kontamináciu
Ku krížovej kontaminácii dochádza, keď sa bezlepkové jedlo, prípadne surovina, dostane do kontaktu s lepkom. Stáva sa tak pri spracovávaní surovín pri ich výrobe alebo balení. Veľké firmy totiž často používajú rovnaké stroje na spracovanie viacerých druhov produktov.
Krížová kontaminácia môže ale nastať aj u vás doma, napríklad ak používate tie isté kuchynské nástroje, riady a misy na prípravu bezlepkového a klasického jedla. Nezabúdajte preto nato, že by ste mali mať vaše suroviny vždy dobre zabalené a bezpečne uskladnené. Na škodu určite nebude ani to, ak si zaobstaráte vlastnú dosku, valček či iné kuchynské náradie, ktoré sa horšie umýva a mohli by na ňom byť stopy lepku.
Veríme, že vám naše tipy pomôžu vychutnať si nielen pečenie, ale následne aj degustáciu vašich vlastnoručne upečených bezlepkových vianočných koláčikov. Ak sa vám náhodou niečo nepodarí na prvý raz, nezúfajte. S troškou tréningu to o rok určite zvládnete na jednotku s hviezdičkou.