Čučoriedkový koláč bez lepku s pudingovou plnkou

Tento čučoriedkový koláč bez lepku vás prekvapí. Vyzerá ako kysnutý, no je pripravený z jemného tvarohového cesta. Vnútri sa ukrýva jednoduchá pudingová plnka a navrchu ho zdobia šťavnaté čučoriedky. Dokonalý dezert na koniec leta, ktorý určite stojí za vyskúšanie.
Postup
- Príprava tohto čučoriedkového koláča vôbec nie je komplikovaná. Začneme tým, že v miske spracujeme najprv mokré prísady, tvaroh premiešame s medom. No a potom pridáme olej a všetko dobre vymiešame a napokon prilejeme rozšľahané vajíčko.
- V druhej miske premiešame bezlepkovú múku Promix PK, premiešame ju s preosiatym kypriacim práškom, pridáme vanilkový cukor a napokon na túto sypkú zmes vylejeme alebo vyklopíme premiešané mokré prísady. Najprv pomocou varechy a potom rukou spracujeme na hutnejšie, trochu lepkavé cesto. Zabalené do potravinárskej fólie ho necháme v chlade asi hodinu odpočinúť.
- Tento čas môžeme využiť na prípravu pudingu. V 100 ml z odmeraného množstva mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšné mlieko s cukrom dáme do hrnca variť. Keď zovrie, vlejeme do variaceho sa mlieka pudingovú zmes a za stáleho miešania uvaríme do pudingovej konzistencie. Na povrch pudingu dáme potravinársku fóliu – zabránime tak vytvoreniu hrubej kožky na povrchu. Necháme vychladnúť.
- Odpočinuté cesto na čučoriedkový koláč bez lepku vyberieme z chladničky a na pracovnej doske (ak treba, zľahka pomúčenej) ho rozvaľkáme na veľkosť o čosi väčšiu ako plech na pečenie (alebo ho dlaňami roztlačíme) a okraje cesta necháme trochu prečnievať.
- Na cesto navrstvíme puding a naň naukladáme čučoriedky. Takto pripravený koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňoch asi 40 minút, kým sa okraje cesta sfarbia do zlatohneda. Upečený čučoriedkový koláč bez lepku necháme vychladnúť, podávame ho posypaný práškovým cukrom. Táto dávka vystačí na menší plech – my sme použili plech o veľkosti asi formátu A4.
Suroviny
Potrebujeme:
- 300 g Bezlepkovej múky Promix PK Novalim PROMIX-PK zmes na bezlepkové pečivo 1000g
- 200 g krémového tovaru
- 100 g tekutého medu
- 4 PL rastlinného oleja
- 1 ks vajce
- 1 bal vanilkového cukru
- 1 bal kypriaceho pášku
Plnka:
- 1 bal bezlepkového vanilkového pudingového prášku
- 2 PL cukru
- 400 ml mlieka
- 2 hrste čučoriedok
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 25 minút
- Pečenie počas 40 minút
- Teplota rúry 200 °C