Jesenný šalát s vysmážanou mozzarellou
Tento lahodný jesenný šalát vás nielen zasýti, ale aj zahreje a dodá telu potrebnú dávku energie! Je to skvelá, ľahká alternatíva k tradičným jedlám, ktorú si môžete dopriať aj na večeru bez akýchkoľvek výčitiek. Objavte náš nový recept plný chutí a inšpirujte sa ďalšími jesennými šalátmi, ktoré sme pre vás pripravili!
Postup
- Červenú repu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a posypeme sušeným tymiánom. Vložíme do rúry a pečieme na 190 °C do zmäknutia 30-40 minút. Pre rýchlejšiu prípravu môžeme použiť aj kúpenú predvarenú cviklu.
- Mozzarellu scedíme a osušíme. Vajcia rozmiešame so smotanou na šľahanie a jemne osolíme. Jednotlivé guličky mozzarelly obaľujeme najprv vo vajíčkovej zmesi a potom v našej bezgluténovej strúhanke vždy dvakrát (vajce, strúhanka, vajce, strúhanka). Vysmážame v dostatočnom množstve rozpáleného rastlinného oleja z oboch strán na miernej teplote do zlatista. Vyberieme dierkovanou naberačkou a osušíme na papierovom obrúsku, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.
- Na tanier uložíme špenát, pečenú repu a jablká nakrájané na plátky. Posypeme na sucho opraženými vlašskými orechami. Jesenný šalát polejeme zálievkou, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých surovín. Na vrch poukladáme kúsky vysmážanej mozzarelly.
- Ako prílohu môžeme podávať pečené zemiakové špízy. Umyté zemiaky aj so šupkou najprv narežeme na tenko z jednej strany do polovice, potom otočíme a priečne narežeme aj z druhej strany tak, aby sme nič neprekrojili úplne. Každý zemiak napichneme po jeho dĺžke na pevnú špajlu a potom roztiahneme na špajli do špirály. Uložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme korením na pečené zemiaky. Pečieme na 190-200°C približne 30-40 minút tak, aby povrch zemiakov bol chrumkavý a vnútro mäkké.
Suroviny
Potrebujeme:
- 2 balenia minimozzarelly
- 1 balík bezgluténovej strúhanky Novalim Strúhanka bezlepková, pečivová 350g
- 50ml smotany na šľahanie
- 2-3 ks vajcia
- 5-6 ks stredne veľkých zemiakov
- olivový olej
- korenie na pečené zemiaky
- 2 ks červené repy
- sušený tymián
- 1-2 ks jablká
- hrsť vlašských orechov
- baby špenát
- soľ
- rastlinný olej na vysmážanie
Na zálievku:
- 4 PL olivového oleja
- 1 PL tekutého medu
- 2 PL balzamikového octu
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 40 minút
- Pečenie počas 30-40 minút
- Teplota rúry 190-200 °C