Malinovo rebarborové rezy bez lepku

Leto si bez ovocných koláčov ani nevieme predstaviť. Čo takto malinovo rebarborové rezy bez lepku, ktoré vás okúzlia sviežou chuťou a jemnou eleganciou? Tento dezert je stvorený pre všetkých, ktorí milujú výnimočné dobroty. Poďte s nami nahliadnuť do receptu, ktorý osvieži každý letný deň.
Postup
- Vo väčšej mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Pridáme vajce, preosiatu bezgluténovú múku Promix UNI, soľ, vanilku a dôkladne premiešame. Ak sa cesto nespája dobre, prilejeme 1-2 PL mlieka. Cesto preložíme do formy s rozmermi asi 20×20 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Prstami ho roztlačíme po celom dne formy. Pečieme ho vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C približne 15-20 minút. Povrch korpusu by mal jemne zozlatnúť. Upečený ho necháme vychladnúť.
- Očistenú rebarboru nakrájame na menšie kúsky a spolu s malinami a cukrom vložíme do hrnca. Pomaly zahrievame a varíme asi 10 minút, kým ovocie zmäkne. Ďalej pridáme citrónovú kôru a ešte minútku povaríme. Potom túto zmes odstavíme z plameňa, rozmixujeme ju ponorným mixérom a potom ešte prepasírujeme, aby sme sa zbavili zrniek z malín a zmes bola hladká.
- Prepasírovanú ovocnú zmes vrátime do hrnca, pridáme vo vode rozmiešaný škrob a uvaríme hustý puding. Ochutíme vanilkovým extraktom alebo pastou a prikrytý necháme úplne vychladnúť.
- Plátkovú želatínu namočíme asi na 10 minút do misky so studenou vodou. Keď napučí, vložíme ju do malého hrnca s 2 PL smotany na šľahanie a začneme zohrievať, ale len pokým sa želatína v smotane nerozpustí. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a potom jemne vmiešame do rebarborového pudingu.
- Zvyšnú smotanu vyšľaháme do tuha a postupne zapracujeme do pudingu. Rebarborový krém teraz vylejeme na vychladený korpus, uhladíme stierkou a vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne však na celú noc. Stuhnutý koláč nakrájame pred podávaním na tenké rezy a môžeme ešte posypať práškovým cukrom. Rezy zdobíme čerstvými malinami a lístkami mäty.
Suroviny
Na cesto:
- 140 g bezlepkovej múky Promix UNI Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
- 110 g masla izbovej teploty
- 65 g práškového cukru
- 1 ks vajce
- štipka soli
- ½ ČL mletej vanilky
- 1-2 PL mlieka
Na malinovo - rebarborovú vrstvu:
- 250 g ošúpanej rebarbory
- 200 g malín (čerstvých alebo mrazených)
- 140 g krupicového cukru
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty
- 4 plátky želatíny
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- maliny a mäta na dozdobenie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 30 minút
- Pečenie počas 15-20 minút
- Teplota rúry 175°C