Mrkvový koláč bez lepku s orechmi

Upečte si s nami šťavnatý mrkvový koláč bez lepku, ktorý vás očarí jemnou chuťou, chrumkavými orechmi a smotanovým záverom. Celú prípravu zvládnete jednoducho v jednej mise a za pár minút. Ideálna letná dobrota, ktorú si zamilujete na prvé sústo.
Postup
- Ako sme v úvode naznačili, príprava tohto mrkvového koláča bez lepku je ozaj jednoduchá a rýchla. Stačí vám jedna misa, v ktorej všetko postupne spracujeme. Vo väčšej mise vyšľaháme spolu vajcia s cukrom do nadýchanej peny. Potom pridáme jogurt a jablkové pyré a prešľaháme. Teraz príde na rad postrúhaná mrkva a orechy, ktoré tiež primiešame do pripravenej zmesi. Napokon do zmesi zapracujeme gumenou varechou aj preosiatu múku zmiešanú so škoricou a kypriacim práškom bez lepku.
- Takto pripravené bezlepkové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi asi 25×30 cm. Uhladíme povrch a potom ho vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 25-30 minút (na záver môžeme urobiť test špajlou – keď vyjde z koláča suchá, je hotový).
- Po upečení necháme mrkvový koláč bez lepku vychladnúť a potom naň rovnomerne rozotrieme smotanu vymiešanú s medom. Vložíme do chladničky a necháme trochu stuhnúť.
- Pred podávaním koláčik posypeme po stranách posekanými vlašskými orechmi a pomarančovou kôrou. Ozdobiť môžeme ešte lístkami čerstvej mäty. Podávame ho vychladený z chladničky, tak najlepšie chutí.
Suroviny
Potrebujeme
- 140 g bezlepkovej múky Promix PK Novalim PROMIX-PK zmes na bezlepkové pečivo 1000g
- 4 ks vajcia
- 85 g trstinového cukru
- 160 g gréckeho jogurtu
- 60 g jablkového pyré
- 120 g najemno nasekaných vlašských orechov
- 1 ČL mlatej škorice
- 2 ČL kypriaceho prášku bez lepku
Na smotanový krém
- 300 g kyslej smotany
- 3 PL medu
Na posypanie
- Nasekané vlašské orechy
- Kúsky pomarančovej kôry
- Lístky čerstvej mäty
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 25 minút
- Pečenie počas 25-30 minút
- Teplota rúry 180°C