Sladké bezlepkové croissanty

Aj bez lepku si môžete vychutnať skvelé croissanty. Tento jednoduchý recept poteší každého, kto hľadá sladké raňajky bez kompromisov. Skúste ich upiecť a presvedčte sa, že aj bezlepkové pečivo vie chutiť výborne.
Postup
- Ak máte chuť na croissanty bez lepku, toto je naša zjednodušená verzia na pečivo veľmi podobné tomu francúzskemu. Cesto obohatené o batat si aj v bezlepkovej podobe uchováva vláčnosť a vlhkosť a neobsychá tak rýchlo ako iné druhy kysnutého cesta bez lepku.
- Do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie, rozmiešame a necháme v teple vzísť kvások. Potom pridáme ostatné ingrediencie: bezgluténovú múku Promix Forte (výborne sa hodí na kysnuté cesto a prípravu drobného, ručne tvarovaného pečiva či pizze), soľ, žĺtky, maslo, sladký zemiak batat a napokon aj pripravený kvások v mlieku.
- Hnetačom vymiesime mäkké a trochu lepivé cesto, ktoré poprášime múkou Promix Forte a necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok. Potom vykysnuté cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, kadžú vyvaľkáme do kruhu, kruhy potrieme roztopeným maslom a naukladáme na seba, vyvaľkáme, rozdelíme radielkom na 12-16 trojuholníkov a z nich zrolujeme bezlepkové croissanty. Na plechu s papierom ich necháme podkysnúť, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 200 stupňoch asi 20 minút.
Suroviny
- 650 g bezlepkovej múky PROMIX-FORTE + na posypanie dosky PROMIX-FORTE, silná bezlepková múka 1000g
- 350 ml mlieka
- 200 g do mäkka uvareného a rozpučeného batatu
- 50 g masla
- 50 g gréckeho jogurtu
- 2 ks žĺtky
- 1 ČL cukru do kvásku
- 1 ČL soli
- ½ kocky čerstvého droždia
- 1 ks vajce na potretie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 40 minút
- Pečenie počas 20 minút
- Teplota rúry 200 °C