Bezlepkový pita chlieb
Bezlepkový pita chlieb, ktorý si viete z mála surovín a rýchlo pripraviť aj doma. Je výbornou voľbou pri grilovačkách, k šalátom, alebo keď si budete chcieť doma spraviť trochu gréckej atmosféry. Rovnako dobre sa hodí na zajedanie k mäsu, zelenine či zeleninovým jedlám.
Postup
- Do vlažnej vody rozmrvíme droždie, pridáme cukor a rozmiešame, aby sa všetko rozpustilo. Necháme na teplom mieste vzísť kvások.
- Do misy pridáme bezlepkovú múku Promix Forte, premiešame ju so soľou, ďalej pridáme olivový olej a napokon aj vzídený kvások.
- Pomocou mixéra s hnetacími metličkami miesime cesto minimálne 5 minút, kým sa všetky prísady prepoja. Vymiesené cesto (aj keď bude redšie) prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho v teple vykysnúť, kým viditeľne zväčší objem.
- Po vykysnuté ho vyklopíme na dobre pomúčenú dosku (na pomúčenie používame rovnako múku Promix Forte) a ešte ho premiesime, pričom sa snažíme dosiahnuť konzistenciu cesta, s ktorou sa dá ručne pracovať (t.j. ak je cesto príliš riedke, po troške pridávame múku, akonáhle sa cesto spojí, je to akurát :) ).
- Cesto na bezlepkový pita chlieb rozdelíme na 4 – 5 rovnakých častí a vytvarujeme z neho guľky. Tie dlaňami roztlačíme na placky veľké v priemere asi 12-13 cm.
- Panvicu s nepriľnavým povrchom dobre rozohrejeme a na sucho v nej opekáme bezlepkový pita chlieb pomaly z oboch strán, kým sa nezačnú vytvárať upečené fľaky, ako napr.na lokšiach.
- Bezlepkový pita chlieb servírujeme hneď za čerstva k mäsu, šalátu a pod.
Suroviny
Ingrediencie
- 300 g silnej bezlepkovej múky PROMIX-FORTE, silná bezlepková múka 1000g
- 170 ml olivového oleja
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 1/2 kocky (cca 20 g) čerstvého droždia
Črty
- bez lepku
- bez pridania orechov
- bez pšenice
- bez pridania vajec
Parametre
- Príprava počas 90 minút
- Pečenie počas 10-12 minút
- Teplota rúry 220 °C