Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Lekvárové taštičky bez lepku

Ochutnajte domáce lekvárové taštičky z nadýchaného bezlepkového cesta! V recepte sme použili jednu šikovnú surovinu, ktorá zabezpečí, že cesto zostane mäkké a vláčne. Zistite, čo mu dodáva tú správnu textúru – poďte si s nami pripraviť tento lahodný recept!

Postup

  1. Začneme tak, že do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie, rozmiešame a necháme v teple vzísť kvások. Potom pridáme ostatné ingrediencie: bezgluténovú múku Promix Forte (výborne sa hodí na kysnuté cesto a prípravu drobného, ručne tvarovaného pečiva či pizze), soľ, žĺtok, maslo alebo masť, uvarený a rozpučený (alebo nastrúhaný) sladký zemiak batát a napokon aj pripravený kvások v mlieku.
  2. Následne hnetačom vymiesime mäkké a trochu lepivé cesto, ktoré poprášime múkou Promix Forte a necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na dobre pomúčenú pracovnú dosku a pripravujeme z neho rôzne sladké kysnuté dobroty. My sme si dnes pripravili lekvárové taštičky.
  4. Postup je nasledovný: vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, ten radielkom rozkrájame na štvorce o veľkosti asi 10×10 cm. Do stredu každého dáme za lyžicu obľúbeného džemu – my sme použili figový – alebo aj rozvareného ovocia (napríklad rozvarených a na kocky nakrájaných jabĺk dochutených mletou škoricou). V ďalšom kroku preložíme nad plnkou dva protiľahlé rohy štvorca a dobre ich stlačíme, aby sa cesto počas pečenia nerozišlo. Lekvárové taštičky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich krátko podkysnúť.
  5. Medzitým si rúru rozohrejeme na 200 stupňov. Taštičky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme ich asi 20-25 minút do zlatista. Po dopečení ich necháme vychladnúť a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.

Suroviny

Potrebujeme:

  • 375 g Bezlepkovej múky Promix Forte PROMIX-FORTE, silná bezlepková múka 1000g
  • 175 ml mlieka
  • 100 g do mäkka uvareného a rozpučeného batátu
  • 25 g gréckeho jogurtu
  • 1 ks žĺtok
  • ½ ČL cukru do kvásku
  • ¼ ČL soli
  • ½ kocky droždia
  • pohár obľúbeného džemu, vajíčko na potretie a práškový cukor na posypanie.

Črty

  • bez lepku
  • vegetariánske

Parametre

  • Príprava počas 30 minút
  • Pečenie počas 20-25 minút
  • Teplota rúry 200 °C

Neprehliadnite