Obrátené hruškové koláčiky bez lepku
Z receptu na bezlepkové lístkové cesto si ľahko pripravíte aj túto maškrtu – obrátené hruškové koláčiky bez lepku, v ktorých pekne spotrebujete zaváraniny alebo aj mrazené ovocie. Jednoduchý recept, ktorý sa bude hodiť v okamihu, keď na vás príde chuť na niečo dobré, sladké a ľahké.
Postup
- Pripravíme si lístkové cesto. Bezlepkovú múku Promix UNI rozmiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 0,5-1 cm a tartaletkovou formičkou s priemerom asi 10 cm vykrajujeme kolieska. Formičky vymažeme maslom a do každej nalejeme 4 ČL javorového sirupu.
- Umyté hrušky zbavíme jadrovníkov a šupky a nakrájame na kolieska. Do každej pripravenej formičky dáme 3 hruškové kolieska, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou. Každý koláčik prikryjeme vykrojeným kolieskom z cesta, ktorého povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Cesto popicháme vidličkou, aby mala kadiaľ unikať para.
- Formičky poukladáme na plech a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Hruškové koláčiky bez lepku pečieme do zlatista asi 30 minút na 180 °C, až kým je ich povrch mierne chrumkavý. Po upečení necháme vychladnúť vo formičkách a potom opatrne vyklopíme. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Suroviny
Na cesto:
- 125 g bezlepkovej múky Promix UNI Novalim PROMIX-PK zmes na bezlepkové pečivo 1000g
- 125 g krémového tvarohu
- 125 g studeného masla
- štipka soli
Na dokončenie:
- 2 ks stredne tvrdé hrušky
- šťava z citróna
- javorový sirup
- maslo
- práškový cukor na posypanie
- vajce na potretie
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 45 minút
- Pečenie počas 30 minút
- Teplota rúry 180 °C