Odpaľované venčeky bez lepku
Bezlepkové odpaľované venčeky sú dezertom, ktorým určite zabodujete! Nemusíte mať strach z odpaľovaného cesta – máme pre vás osvedčený recept, ktorý nám spoľahlivo slúži už roky. Tento základ sa dá použiť nielen na venčeky, ale aj na veterníky, profiterolky či éclairs. Pozrite si ho a nechajte sa inšpirovať k príprave týchto lahodných sladkostí!
Postup
- Najprv si pripravíme základné odpaľované cesto. Do kastrólika dáme tekutinu (vodu alebo mlieko), soľ a maslo a postupným zahrievaním necháme maslo v tekutine úplne roztopiť. Potom privedieme tekutú zmes do varu a keď vrie, prisypeme do nej bezlepkovú múku Promix UNI premiešanú s cukrom a varechou miešame, kým sa nám z prísad nevytvorí lepkavá guľa, ktorá sa “odpaľuje” od dna kastróla. Vtedy zmes odstavíme z ohňa a necháme ju trochu vychladnúť.
- Do vychladnutej zmesi potom po jednom všľaháme postupne všetky štyri vajcia, až nám vznikne krémová konzistencia. Zmes na odpaľované venčeky bez lepku naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame okrúhle venčeky (alebo iné tvary, ak robíme éclairky, tak nanášame asi 10 cm dlhé tyčinky, pri profiterolkách robíme malé guľky a pri veterníkoch plné väčšie kruhy).
- Nanesené veterníky postriekame vodou a dáme ich piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov asi na pol hodinu. Počas pečenia neotvárame dvierka na rúre, para, ktorá sa vygeneruje počas pečenia pomáha venčekom pekne rásť. Venčeky upečieme do bledo-hneda, na povrchu aj zo spodu by mali byť chrumkavé, vo vnútri duté a vypečené.
- Hotové venčeky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Puding uvaríme s mliekom a cukrom podľa návodu a necháme ho prikrytý plastovou fóliou vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova a po lyžiciach doň všľaháme vychladnutý puding. Touto plnkou naplníme rozkrojené venčeky.
- Odpaľované venčeky bez lepku podávame posypané práškovým cukrom.
Suroviny
Na cesto:
- 150 g bezlepkovej múky Promix UNI Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
- 275 g mlieka alebo vody (alebo pol na pol)
- 100 g masla
- 4ks vajcia
- 2 ČL kryštálového cukru
- 1/4 ČL soli
Na vanilkovú plnku:
- 1 bal bezlepkového vanilkového pudingu
- 150 g masla
- 500 ml mlieka
- 2 PL kryštálového cukru
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 40 minút
- Pečenie počas 30 minút
- Teplota rúry 200 °C