Páli vás žalúdok? Môže ísť o gastritídu – zápal žalúdka. Spoznajte príznaky, liečbu aj správny jedálniček
Gastritída, zápal žalúdka, patrí medzi časté tráviace ťažkosti, ktoré môžu vzniknúť náhle alebo sa rozvíjať dlhodobo. Najčastejšou príčinou je infekcia baktériou Helicobacter pylori. Vyvolať ho však môžu aj vírusy, autoimunitné ochorenia, zlé stravovanie, stres či užívanie niektorých liekov. Medzi typické príznaky patria bolesti nad žalúdkom, pálenie, nadúvanie, vracanie, hnačka, averzia k jedlu a následné chudnutie.
Síce sa stav môže vážne skomplikovať, prognóza je väčšinou priaznivá a gastritída spontánne ustúpi po niekoľkých dňoch. Dôležitá je však správna strava a niekedy aj špecifická liečba. Ak máte na zápal žalúdka podozrenie, v tomto článku na Etabletke vám ukážeme, ako rozpoznať príznaky, čo gastritídu vyvoláva, ako sa stravovať a čo pomôže vášmu žalúdku upokojiť sa.
Čo je gastritída?
Zápal žalúdka – gastritída označuje chorobný stav v hornej časti gastrointestinálneho traktu. Vo svojej podstate ide o zápal žalúdočnej sliznice. Väčšinou sa jedná o reflexné poruchy pohyblivosti žalúdka. Často má ochorenie len krátke trvanie. Práve podľa doby trvania delíme gastritídu na:
- Náhle vzniknutú – akútnu
- Dlhotrvajúcu – chronickú
Podľa nedávnych údajov chronická atrofická gastritída postihuje odhadom približne 25% svetovej populácie.1 Riziko jej vzniku je 2,4-krát vyššie1 u pacientov s preukázanou infekciou baktériou Helicobacter pylori. V západných krajinách je výskyt infekcie touto baktériou u detí približne 10%, v rozvojových krajinách je to až 50%.1 V západnej populácii sa pozoruje pokles výskytu infekčnej, avšak nárast autoimunitnej gastritídy. Autoimunitné zápalové ochorenie žalúdka sú pritom častejšie u žien a starších ľudí.
Niekedy sa používa termín gastroenteritída, ktorý zahŕňa aj zápal črevný. Črevo plynulo nadväzuje na žalúdok. Pomenovanie „zápal žalúdka“ nie je z hľadiska medicínskej terminológie celkom presné. Zápalová podstata ochorenia často nie je preukázateľná. Okrem tohto pojmu odborníci používajú aj termín dyspepsia horného typu. Poznáme tiež pojem gastropatia – súvisí s poškodením a následnou regeneráciou tkanivovej výstelky žalúdka.
Príznaky zápalu žalúdka
- Pálenie žalúdka
- Bolesť v nadbrušku
- Nadúvanie
- Pocit plnosti
- Tlak v žalúdku
- Nevoľnosť až zvracanie (niekedy aj s prímesou krvi)
- Nechutenstvo – strata chuti do jedla
Tieto príznaky sú typické najmä pre akútnu gastritídu. Chronická gastritída môže prebiehať asymptomaticky, teda bez zjavných príznakov, a to po dlhý čas.
Prečo vzniká gastritída?
Akútna, náhla, gastritída je dočasný zápal žalúdočnej sliznice. Vzniká rýchlo a príznaky sa prejavujú veľmi prudko. Niekedy sa prejavia už pár hodín po ťažkom jedle alebo po užití nejakého lieku. Akútnu gastritídu spôsobuje najmä:
- Stres
- Nadmerná konzumácia alkoholu
- Otrava jedlom, nesprávny jedálniček – konzumácia ťažkého alebo mastného jedla
- Užívanie niektorých liekov
- Infekcia baktériou Helicobacter pylori
- Reflux žlče do žalúdka
- Po chirurgických zákrokoch – ako dôsledok sepsy
Chronická, dlhotrvajúca gastritída, sa delí na 2 formy – atrofickú a neatrofickú. Pri atrofickej dochádza k úbytku tkaniva a spôsobujú ju najmä autoimunitné faktory. Neatrofickú gastritídu spôsobuje najčastejšie infekcia baktériou Helicobacter pylori.
Poznáme aj takzvanú reaktívnu gastritídu, ktorú spôsobujú niektoré lieky, konzumácia alkoholu, ožiarenie či žlčový reflux z dvanástnika. Pri gastropatii dochádza k miernemu zápalu žalúdočnej sliznice, avšak často sú to bezpríznakové stavy.
Aké typy gastritíd rozlišujeme podľa príčiny vzniku?
- Autoimunitná gastritída – spôsobená vlastnou imunitou
- Infekčná gastritída – spôsobená baktériami ako Helicobacter pylori, Enterococcus, Mycobacteria, vírusmi Cytomegalovírus, Enterovírus, plesňami alebo parazitmi Cryptosporidium
- Gastritída pri iných ochoreniach – Crohnova choroba, sarkoidóza, vaskulitída
- Gastritída pri vonkajších vplyvoch – alkohol, fajčenie, ožarovanie, niektoré chemikálie
- Špeciálna gastritída – alergická, pri žlčovom refluxe, lymfocytová a pod.
Upozornenie:
Komplikácie zápalu žalúdka majú rôzny charakter.Zápal žalúdka vyvolaný Helicobacter pylori môže viesť k peptickému vredu, trombocytopenickej purpure, chudokrvnosti, nedostatku vitamínu B12, lymfómu a žalúdočným neuroendokrinným nádorom. Najvážnejšou komplikáciou chronickej gastritídy je rakovina žalúdka.
Ako sa diagnostikuje zápalové ochorenie žalúdka?
Gastritídu je ťažké diagnostikovať len na základe príznakov. Je preto potrebné laboratórne vyšetrenie vzorky postihnutého tkaniva žalúdka, ktorá sa odoberá endoskopicky. Vďaka tomuto vyšetreniu je možné rozlíšiť závažnosť choroby i jej základnú príčinu.
V rámci upresnenia diagnózy je tiež potrebné zistiť, či je v žalúdku prítomná baktéria Helicobacter pylori – a to najmä u pacientov, ktorí v poslednom období stratili hmotnosť, majú známky krvácania, poruchy prehĺtania či opakovane vracajú. Baktériu Helicobacter pylori je možné dokázať aj pomocou domácich testov z krvi získanej pichnutím do prsta alebo zo stolice.
Ako sa lieči zápal žalúdka?
Ak sa dokáže prítomnosť Helicobacter pylori, odporúča sa nasadiť antibiotiká.
Všeobecne sa však v rámci liečby odporúčajú tzv. inhibítory protónovej pumpy znižujúce tvorbu žalúdočnej kyseliny – ide o lieky určené na pálenie záhy. Z voľnopredajných liekov v lekárni nájdete:
Ako sa lieči zápal žalúdka?
Ak sa dokáže prítomnosť Helicobacter pylori, odporúča sa nasadiť antibiotiká.
Všeobecne sa však v rámci liečby odporúčajú tzv. inhibítory protónovej pumpy znižujúce tvorbu žalúdočnej kyseliny – ide o lieky určené na pálenie záhy. Z voľnopredajných liekov v lekárni nájdete:
 
                         
                        Ak vás pri gastritíde trápia úporné kolikovité bolesti, zvyknú sa podávať lieky proti kŕčom. Ak sa objavuje pocit na vracanie, je možné mu predchádzať podaním liekov s protidávivým efektom. No a ak stav sprevádza hnačka, lieči sa adsorbujúcimi protihnačkovými liekmi, napríklad s obsahom diosmectitu či loperamidu. Tiež je možné podať chlorixin. Z liekov proti hnačke odporúčame:
 
                         
                        V prípade, že hnačka trvá dlho, mali by ste siahnuť po probiotikách. V akútnych prípadoch je vhodný napríklad Hylak forte2, Floraliv a podobne. Probiotiká môžete užívať aj dlhodobo. Pri známkach dehydratácie je potrebné dostatočne hydratovať, najlepšie pitím čistej vody, nesladeného vlažného čaju alebo rehydratačnými roztokmi.
 
                             
                        Pri vhodnej liečbe gastritídy sa znižuje riziko komplikácií. Výskyt rakoviny typu adenokarcinóm žalúdka sa u pacientov s autoimunitnou metaplastickou atrofickou gastritídou uvádza približne 14 prípadov na 1000 osôb, v porovnaní s 0,07 prípadmi v bežnej populácii.1 Pritom vzor, rozsah a závažnosť atrofických, úbytkových zmien predstavujú faktory zvýšeného rizika rakoviny. Podľa ďalších výskumov, po eradikácii Helicobacter pylori sa znižuje riziko rakoviny o jednu tretinu.1
Ako sa stravovať pri zápale žalúdka?
Správna strava je veľmi dôležitá, pokiaľ chcete žalúdok čo najrýchlejšie upokojiť. Prvé 1 – 2 dni odporúčame obmedziť príjem potravín. Pite len nesladený čaj2 po malých dúškoch, v malom množstve môžete zjesť sucháre. Postupne môžete začať jesť malé porcie – vhodné je biele pečivo, dusené alebo varené mäso, ryby či kura. Porcie navyšujte pozvoľna. Prechod na normálnu stravu je vhodný asi po 1 týždni, ak je vývoj ochorenia priaznivý.
Okrem diéty si doprajte kľud na lôžku. Vyskúšať môžete aj niektoré bylinky. Pri liečbe akútnej gastritídy je vhodná čajová bylinková zmes z koreňa ibiša lekárskeho, kvetu rumančeka kamilkového a koreňa nátržníka vzpriameného. Štyri lyžice čajoviny na ½ litra vody nechajte vylúhovať za studena 6 hodín, potom 2/3 zlejte a zvyšok povarte 10 minút.3 Odvar sa pridáva k studenému výťažku a po malých dávkach sa pije v priebehu celého dňa.
Pri chronickej gastritíde sa pre protizápalové a protikŕčové pôsobenie využíva semienko ľanu, koreň sladkého drievka, kvet topoľovky, kvet nechtíka a rumančeka. Vzniknutú zmes si pripravte ako čaj. Doplniť ju môžete o plod fenikla a rasce.
 
                         
                         
                         
                        Ako sa zápalu žalúdka zbavíte čo najrýchlejšie?
Platí, že obmedzenie škodlivínprispieva k zlepšeniu vitality jednotlivých orgánových systémov tela. Aj z tohto dôvodu by ste ako prvotný preventívny krok mali prestať fajčiť, prestať konzumovať alkohol, neprijímať veľké množstvo kávy. Taktiež je vhodné zníženie stresu – napríklad prostredníctvom cvičení, dychových cvičení, relaxácie, hobby a podobne.
Zdroje použité v článku
1. AZER, A. S. a kol.: Gastritis. 2024. National Library Of Medicine [online] [cit. 07.28.2025]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544250/
2. KLENER, P. a kol. Vnitřní lékařství. Třetí, přepracované a doplněné vydání. Gastritidy. 2006. s.571-574. [cit. 07.28.2025]. Dostupné z: ISBN 80-7262-430-X (Galén), ISBN 80-246-1252-6 (Karolinum)
3. MIKA, K.: Fytoterapia z pera lekára. Choroby žalúdka. 2016. Osveta. s.406-407  [cit. 07.28.2025]. Dostupné z: ISBN 978-80-8063-436-0

 
			  







 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                             
                             
                         
                        




