Maková bábovka bez lepku
Bábovka je najväčšia klasika. A verte, že si zamilujete aj makovú bábovku. Je to vydarená obmena obľúbeného koláča, ktorý sa pečie takmer v každej rodine. Fantastický tip napríklad na víkendové raňajky. Vyskúšajte tento netradičný, avšak neuveriteľne dobrý recept.
Postup
- Všetky suroviny by mali byť izbovej teploty. Ako prvé si pripravíme makové cesto. Do stredne veľkého hrnca dáme mak, mlieko, vanilkový a krupicový cukor, škoricu a rum. Privedieme k varu a za stáleho miešania minútku povaríme.
- Odstavíme a vmiešame do zmesi citrónovú kôru. Necháme úplne vychladnúť.
- Pripravíme si druhé cesto. Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s oboma cukrami a citrónovou kôrou do nadýchanej peny. Potom po jednom zašľaháme vajcia a nakoniec aj olej.
- V inej miske premiešame spolu bezlepkovú múku Promix PK špeciál, kypriaci prášok, pudingový prášok a soľ. V inej nádobe zmiešame spolu mlieko a rum. Do vyšľahanej vaječnej zmesi striedavo zapracúvame gumenou varechou mliečnu a suchú zmes.
- Nakoniec pridáme makové cesto a obe cestá zmiešame dohromady.
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Bábovkovú formu vymažeme trochou masla a vysypeme strúhankou. Cesto vylejeme do formy a uhladíme povrch. Bábovku pečieme približne hodinu. Na konci urobíme test špajlou. Ak vyjde suchá, bábovka je upečená. Necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.
Suroviny
Na cesto
- 300 g PROMIX-PK špeciál, zmes na bezlepkové jemné pečivo 1000g
- 200 g zmäknutého masla + na vymazanie formy
- 200 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 3 vajcia
- Trochu nastrúhanej citrónovej kôry
- 50 ml rastlinného oleja
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku bez lepku
- 1 balíček kypriaceho prášku bez lepku
- 2 g soli
- 200 g mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 1 PL rumu
- Strúhanka na vysypanie formy Novalim Strúhanka bezlepková, pečivová 350g
Na makové cesto:
- 150 g mletého maku
- 200 g mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 40 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 1 PL rumu
- Trochu nastrúhanej citrónovej kôry
- Práškový cukor na posypanie
Črty
- bez lepku
- bez pridania orechov
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 60 minút
- Pečenie počas 60 minút
- Teplota rúry 180 °C