Vianoce u celiatikov: Ako pripraviť tradičné vianočné menu na celiatický spôsob tak, aby zachutilo celej rodine?
Vianoce sa sú za dverami, čo znamená, že domácnosti sa pripravujú na sviatky. Vyťahujeme z pivníc a skríň vianočné svetielka, girlandy a niektorí už možno majú doma aj ozdobené stromčeky. Pomaly finišujeme vianočné pečenie a pripravujeme si zoznamy na nákup potrebných surovín na štedrú večeru.
Ak patríte k tým ľuďom, ktorých trápi celiakia, možno máte hlavu v smútku a premýšľate, do akej miery sa budete musieť vzdať všetkých vianočných dobrôt. Máme pre vás však dobrú správu. Dnes už existuje taká široká ponuka bezlepkových produktov, že je možné pripraviť takmer každé jedlo aj v bezlepkovej verzii. Prečítajte si naše tipy na chutné Vianoce u celiatikov, nechajte sa inšpirovať a urobte si zásoby potrebných surovín dostatočne v predstihu.
Na čo by ste si mali pri bezlepkovej strave dávať pozor?
Či už sú sviatky alebo nie, zásady bezlepkovej diéty je potrebné dodržiavať vždy. Hoci sú práve Vianoce obdobím, kedy si doprajeme nejaký ten koláčik naviac, celiatik si nemôže dovoliť siahnuť po potravine alebo jedle s obsahom lepku. Na jednej strane by to mohlo ovplyvniť progres a hojenie čreva dosiahnutý liečbou a vylúčením lepku zo stravy. Na druhej strane vám môže byť zle, nakoľko celiakia sa prejavuje aj črevnými ťažkosťami, ako sú napríklad hnačky, či plynatosť.
Okrem jedál ako takých by ste mali byť opatrný pri výbere surovín. Nezabúdajte, že lepok je často skrytý aj tam, kde by ste ho nečakali. Konzumujte preto len tie potraviny a jedlá, pri ktorých si viete overiť zloženie. Pozor si dajte pri rôznych koreninách, arómach a dochucovadlách.
Tipy na bezlepkové menu na Štedrý večer
Vyskladať štedrovečerné menu vyhovujúce všetkým nie je tak úplne možné. Určite ste si totiž všimli, že naprieč Slovenskom sa zvyky a tradičné jedlá líšia. V niektorých častiach Slovenska je neodlúčiteľnou súčasťou Štedrej večere napríklad rybacia polievka halászle, hríbová či šošovicová polievka, inde si zas ľudia pochutnávajú na takzvaných makových opekancoch alebo pupákoch.
Sústredíme sa preto na jedlá, ktoré sa na štedrovečerných stoloch Slovákov objavujú najčastejšie – oplátka s medom, kapustnica, zemiakový šalát s vyprážanou rybou alebo rezňom a samozrejme vianočné koláčiky.
Bezlepkové oplátky s medom
Mnohé domácnosti začínajú štedrovečernú hostinu práve oplátkou s medom. Med ako taký je pre celiatikov bezpečný. Problematické sú však oplátky. Keďže sú vyrobené z múky, tradičné oplátky nie sú pre celiatikov vhodné. V obchodoch sú ale dostupné aj bezlepkové oplátky vyrobené z bezpečných surovín.
Druhá možnosť je, že si ich vyrobíte sami – pokiaľ na to máte potrebné nástroje a suroviny. Recept sám o sebe zložitý nie je, väčšinou pozostáva z bezlepkovej múky, vajíčka, cukru, škorice a mlieka, prípadne jeho rastlinnej náhrady. Dostupné sú recepty upravené presne pre potreby celiatikov. Ak teda doma máte špeciálnu platňu na oplátky, môžete si ich pripraviť pokojne sami.
Bezlepková kapustnica s mäsom aj bez mäsa
Pri vianočnej kapustnici sa ľudia zvyčajne delia na dva tábory – na tých, ktorí pripravujú takzvanú bielu kapustnicu bez mäsa a tých, čo preferujú poctivú „zabíjačkovú“ kapustnicu.
Biela kapustnica je na prípravu veľmi jednoduchá. Pozostáva totiž hlavne z kyslej kapusty, sušených hríbov, zápražky a smotany. Pokiaľ ju chcete podávať celiatikovi, stačí vám nahradiť zápražku z obyčajnej múky tou bezlepkovou. Na zaprážanie polievok a omáčok sú vhodné predovšetkým univerzálne múky, napríklad:
„Zabíjačková“ kapustnica, alebo u niektorých silvestrovská kapustnica, je povestná tým, že okrem kapusty a hríbov si v nej pochutíte na mäse, klobáske, údenom a iných surovinách. Opatrný by ste mali byť práve pri klobáskach a spracovávaných mäsových výrobkoch. V nich sa totiž často používa múka na zahustenie mäsovej zmesi. Prítomné môžu byť aj rôzne dochucovadlá, emulgátory, arómy a iné potravinárske prísady s obsahom lepku. Pokiaľ máte obľúbeného a osvedčeného výrobcu bezlepkových klobások, nemáte sa čoho obávať.
Upozornenie:
Niekedy sa pri nakladaní kapusty dáva na dno suda kus chleba, aby sa kapusta neskazila. Takáto kapusta by mohla celiatikovi spôsobiť ťažkosti. Pokiaľ si kvasenú kapustu kupujete v potravinách, opäť platí, že je potrebné, aby ste si overili zloženie. Nezabúdajte tiež na to, že kyslá kapusta nemusí sedieť každému. Aj medzi zdravými ľuďmi sa nájdu takí, ktorým nerobí dobre na trávenie.
Zemiakový šalát a vyprážaná ryba, prípadne rezeň
Tradíciou je, že by sa na Štedrý deň mal držať pôst. Zrejme ste už počuli niekoho povedať: „Ak vydržíš celý deň nejesť, uvidíš zlaté prasiatko.“ Okrem toho, že mnohí ľudia tradične celý deň nejedia a tešia sa na štedrovečernú hostinu, zvykom je tiež to, že sa počas tohto dňa nekonzumuje mäso. Preto sa na našich tanieroch objavuje vianočný kapor, ale tiež losos či rybie filé. Pokiaľ vianočnú rybku obaľujete, v trojobale, zbystrite pozornosť.
Trojobal štandardne pozostáva z vrstvy múky, vajíčka a strúhanky. Aby ste toto jedlo teda pripravili bezpečne aj pre celiatika, je potrebné nahradiť múku i strúhanku. Múku vymeňte za vhodnú bezlepkovú variantu. Opäť je najvhodnejším variantom univerzálna múka. Čo sa týka bezlepkovej strúhanky, môžete si do zásoby nakúpiť napríklad:
Zemiakový šalát je teoreticky bezpečné jedlo, závisí ale od jeho zloženia. Pri dochucovaní siahnite po koreninách a dochucovadlách, ktoré máte overené. To isté platí pri konzervovaných a nakladaných potravinách, ako sú uhorky, hrášok či kukurica – hlavne pokiaľ sú nakladané v kyslom náleve. Kukurica a hrášok sú zvyčajne konzervované len v slanom náleve, takže tie by mali byť bezpečné. Neuškodí vám však, ak si to vždy overíte.
To najlepšie na koniec: Bezlepkové vianočné koláčiky
Čo by to boli za Vianoce, keby bytom nerozvoniavali medovníčky, perníčky či vanilkové rožteky? So správnymi surovinami si budete môcť aj vy dopriať vaše obľúbené vianočné koláčiky v bezlepkovej verzii. Kľúčová je správna múka. Skvelou voľbou sú napríklad bezlepkové múčne zmesi značky Liana.
Objavte 4 tipy na bezlepkové pečenie vianočných koláčikov
Vyhnite sa stresu a prečítajte si, na čo by ste si pri bezlepkovom pečení mali dávať pozor.