Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Bezlepkové vianočné pečenie: 4 tipy, ako upiecť chutné bezlepkové vianočné koláčiky bez stresu

1.     Pustite sa do bezlepkového pečenia s otvorenou mysľou

Možno si poviete, že to je celkom zvláštny prvý bod nášho malého zoznamu. Je však veľmi dôležitý. Mnohí „čerství“ celiatici totiž ešte možno nevedia, že bezlepkové cesto sa zvykne správať trošku inak než to klasické „lepkové“. Spôsobuje to práve absencia lepku – pôvodcu typickej lepivosti cesta. Bezlepkové cestá preto mávajú inú štruktúru a konzistenciu, čo vás môže prekvapiť, prípadne niektorých možno aj odradiť. Pokiaľ ale zachováte chladnú hlavu a otvorenú myseľ, určite sa vám podarí upiecť si chutné vianočné bezlepkové koláčiky. Chce to cvik a trpezlivosť.

vianocne bezlepkove pecenie
bezlepkove muky na vianocne pecenie

2.     Vyberte si vhodnú bezlepkovú múku

Správna bezlepková múka je pre bezlepkové pečenie kľúčová. Dostupné sú jednozložkové bezlepkové múky vyrobené z prirodzene bezlepkových obilnín, pseudoobilnín, strukovín či orechov. Každá takáto múka má iné vlastnosti a je niečím špecifická. Napríklad kukuričná múka sa sama o sebe skvele hodí do omáčok, kaší, placiek a čo sa pečenia týka, je najlepšia na vysypávanie plechu. Ryžová je zas perfektná na výrobu cestovín a z mandľovej si pripravíte chutné makrónky. Jednozložkové múky sa však samostatne využívajú len veľmi sporadicky.

Najčastejšie sa stretávame s múčnymi zmesami, ktoré sú presne namiešané na určitý druh jedla a pečiva. Takéto zmesi si viete pripraviť aj sami. Dáva vám to možnosť podľa vašich preferencií doladiť pečenie do dokonalosti. Na druhej strane, pre celiatikov začiatočníkov alebo nie až tak zbehlých kuchtíkov, je bezpečnou a veľmi obľúbenou voľbou hotová múčna zmes.

bezlepkove pecenie

Pozor si dajte napríklad na kypriaci prášok. Veľmi často sa do neho totiž pridáva modifikovaný škrob ako protihrudkujúca zložka. Bezpečné by mali byť tie druhy kypriacich práškov, ktoré majú v zložení uvedený kukuričný alebo zemiakový škrob. Pozor však na pšeničný. Ak plánujete piecť koláč, do ktorého ide rum, opäť by ste mali zbystriť pozornosť. Rum môže byť dofarbovaný rôznymi farbivami s obsahom lepku. Bezpečná voľba do vášho koláča je rum dofarbovaný karamelom.

Neprehliadnite