Slaný cuketový koláč quiche bez lepku
Cuketový koláč je skvelým jedlom, ktoré si môžete dopriať kedykoľvek počas roka. Hoci je cuketa v lete najdostupnejšia, dnes ju nájdete po celý rok, a preto vám prinášame výborný recept na slaný cuketový koláč, známy aj ako quiche. V kombinácii s feta syrom je jednoducho neodolateľný!
Postup
- Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme do tvaru väčšieho kruhu a pomocou valčeka prenesieme do formy s priemerom asi 28 cm. Okraje popritláčame ku forme. Idálna je forma s vyklápacím dnom. Cesto popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.
- Po celom povrchu poukladáme umytú a na tenké plátky nakrájanú cuketu. Smotanu na šľahanie, ktorú sme si vymiešali spolu s vajíčkami, soľou a korením vylejeme do formy na cesto s cuketou. Na povrch plnky poukladáme kúsky fety a mozzarelly. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Slaný cuketový koláč bez lepku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút. Cesto musí mať zlatisto hnedú farbu a plnka musí byť stuhnutá. Koláč podávame ešte teplý, ale výborne chutí aj vychladený.
Suroviny
Na lístkové cesto:
- 125 g bezlepkovej múky promix UNI Novalim PROMIX-UNI, univerzálna bezlepková múka 1000g
- 125 g krémového tvarohu
- 125 g studeného masla
- Štipka soli
Na plnku:
- 1ks väčšia cuketa
- 200 ml smotany na šľahanie
- 3 ks vajcia + 1 na potretie cesta
- 100 g syru Feta
- 1 ks mozzarella
- čerstvo pomleté čierne korenie
- soľ
- lístky rozmarínu alebo tymianu na ozdobu
Črty
- bez lepku
- vegetariánske
Parametre
- Príprava počas 45 minút
- Pečenie 40 minút
- Teplota rúry 180 °C