Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Má bezlepková strava význam aj pre zdravých ľudí?

V poslednej dobe sa vo svete rozmáha trend rôznych diét a obmedzovania určitých zložiek potravy. Vedú sa siahodlhé debaty napríklad o konzumácii mlieka, mäsa a dokonca aj lepku. Aj v dôsledku toho sa mnohí ľudia sa snažia obmedzovať napríklad konzumáciu pečiva a potravín z múky celkovo. Je však vhodné, aby ste zo stravy vylúčili lepok a vyberali si len bezlepkové potraviny, aj keď vás netrápia žiadne zdravotné ťažkosti? Na úvod je dôležité vysvetliť si, čo to ten lepok je a akú úlohu v našom tráviacom trakte môže zohrávať.

Čo je to lepok a akú úlohu zohráva v potravinách?

Lepok (glutén) je zmes bielkovín, predovšetkým gladínu a glutenínu, ktoré sa prirodzene nachádzajú v niektorých druhoch obilnín. Nájdete ho napríklad v pšenici, kde tvorí až 80% celkového bielkovinového obsahu, ale tiež v jačmeni, raži, špalde a niektorých ďalších obilninách. Lepok nemá žiadnu nutričnú hodnotu, takže ako taký nie je pre ľudské zdravie nevyhnutný. Je však súčasťou pečiva, cestovín a iných výrobkov z obilnín, ktoré pre ľudské zdravie potrebné sú – obsahujú totiž vlákninu, rôzne vitamíny a minerály.

Názov lepok bol pravdepodobne odvodený od jeho funkcie „lepiť“. Práve lepok je totiž zodpovedný za to, že je pečivo mäkké, vláčne a má svoju špecifickú textúru. Vo výrobných procesoch sa aj z tohto dôvodu často využíva ako spojivo, preto lepok nájdete aj v niektorých takých potravinách, kde by ste ho nečakali. Okrem toho má tiež schopnosť zadržiavať vlhkosť a udržiavať chuť potravín.

Bezlepková strava – kedy je nevyhnutná?

Existujú tri druhy ochorení, pri ktorých dochádza k neprimeranej reakcii organizmu na lepok – alergia, neznášanlivosť a intolerancia. Všetky tri spája nielen príčina, ale aj niektoré príznaky. Najčastejšie ide o tráviace ťažkosti ako bolesť brucha, hnačka, zápcha alebo zvracanie. Pri alergii ide o bezprostrednú reakciu organizmu, ktorá sa môže prejaviť aj na pokožke (napríklad svrbením alebo výsypom). Intolerancia sa nazýva aj neceliatická gluténová neznášanlivosť a býva diagnostikovaná zvyčajne tým, že sa vylúči celiakia aj alergia na lepok. Najzávažnejšie z týchto troch ochorení je celiakia. Ide totiž o autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje imunitný zápal a poškodenie tkanív tenkého čreva.

Pri celiakii, intolerancii a aj alergii je potrebné vylúčiť lepok zo stravy. Najpoctivejšiu bezlepkovú diétu musia však držať práve celiatici. Pokiaľ by totiž lepok zo stravy nevyradili, mohli by sa u nich vyvinúť závažné zdravotné problémy a dokonca aj nádorové ochorenia.

Môžu konzumovať bezlepkovú stravu aj zdraví ľudia?

Hoci lepok nemá výživovú hodnotu, kvôli ktorej by bol pre vaše zdravie nevyhnutný, nemali by ste ho z jedálnička vylúčiť, pokiaľ nemáte zdravotné problémy. Problém je v tom, že pokiaľ telu prestanete dávať potraviny s lepkom, organizmus „zlenivie“, odvykne si od lepku a po čase ho môže začať považovať za nepriateľskú látku. To znamená, že pokiaľ by ste neskôr znova začali jesť potraviny, ktoré ho obsahujú, mohli by sa u vás objaviť ťažkosti a vyvinúť sa intolerancia.

Aj v prípade, že mále „len“ podozrenie na celiakiu či intoleranciu, neodporúča sa preventívne vysadiť potraviny s obsahom lepku. Teoreticky je možné na krátku dobu znížiť zaťaženie lepkom a súčasne pozorovať či sa vaše symptómy zmiernia. Nikdy si však neordinujte bezlepkovú stravu bez toho, aby ste mali potvrdenú diagnózu. 

Výber bezlepkových potravín, ktoré nájdete u nás na eTabletke:

Neprehliadnite