Trápi vás dlhodobé nadúvanie, kŕče v bruchu či hnačka a neviete prísť na príčinu? Niekedy môže stáť za tráviacimi ťažkosťami „obyčajná“ otrava z jedla, inokedy môže byť však príčina závažnejšia. Čoraz častejšie sa v súčasnosti spomínajú rôzne potravinové alergie, intolerancie či celiakia. Pokiaľ pociťujete ťažkosti po konzumácii pečiva či iných potravín s obsahom lepku, môžete trpieť práve celiakiou. Čo to celiakia vlastne je, aké má príznaky a ako prebieha liečba?
Celiakia je dedičné autoimunitné zápalové ochorenie tenkého čreva, ktoré vzniká po konzumácii potravín s obsahom gluténu. Glutén (lepok) označuje zmes dvoch bielkovín gladínu a glutenínu, ktoré sa prirodzene nachádzajú v niektorých obilninách, ako napríklad pšenica, špalda či jačmeň.
V zásade ide o to, že imunitný systém reaguje na prijatý lepok ako na nepriateľa a začne naň vytvárať protilátky. Tie potom útočia nielen na samotný lepok, ale aj na jemu podobné štruktúry, ktoré sa nachádzajú v čreve. Tak dochádza k poškodeniu tkaniva stien a klkov tenkého čreva. V dôsledku týchto poškodení sa zmenšuje priestor, ktorým sa môžu v potrave prijaté živiny vstrebávať ďalej do organizmu. To má za následok vznik zdravotných ťažkostí, ako sú napríklad poruchy trávenia, podvýživa, poruchy rastu u detí a v horších prípadoch aj zhubné nádory.
Celiakia sa neprejavuje rovnako u každého. Môže ju sprevádzať viacero príznakov, napríklad tráviace ťažkosti, nechcený úbytok na váhe, podvýživa či dokonca kožné problémy. U iných sa zas toto ochorenie nemusí klinicky prejavovať nijako a k jeho diagnostike príde náhodou, pri inom vyšetrení. Pri akých prejavoch by ste si teda mali dávať pozor a upovedomiť lekára?
Hnačka
Chudnutie
Nadúvanie, kŕče v bruchu
Vypadávanie a lámanie vlasov (aj nechtov)
Rednutie kostí
Kožné problémy
Zvýšená únava, častá bolesť hlavy a migrény
Neplodnosť
Vzhľadom na to, že ide o dedičné ochorenie, zvykne sa prejaviť už u malých detí. Príznaky sa môžu ukázať už koncom prvého roka života, keď dieťatku začnete do jedálnička zaraďovať potraviny s obsahom lepku. U iných detí sa príznaky vyvinú trošku neskôr, okolo tretieho roku života. Sú aj také prípady, kedy je celiakia diagnostikovaná až neskôr počas mladosti či dokonca v dospelosti. V týchto prípadoch ide predovšetkým o tých ľudí, ktorí sú „bezpríznakoví“.
Pokiaľ spozorujete, že sa u vás prejavujú niektoré z vyššie spomenutých príznakov, mali by ste o tom informovať vášho lekára. Lekár môže pre prvotné vyšetrenie na celiakiu urobiť krvné testy. Finálne vyšetrenie, ktoré však celiakiu potvrdí, vykonáva gastroenterológ pomocou biopsie tenkého čreva. Pri tomto vyšetrení sa odoberie vzorka tkaniva, ktorá odhalí prípadné poškodenie tkanív tenkého čreva.
Ak vás trápia ťažkosti, ktoré sa zhodujú s príznakmi celiakie, no nie ste si istý, môžete ešte pred návštevou lekára vykonať domáci test. Jeden spôsob je, že vyradíte z jedálnička všetky potraviny, ktoré obsahujú lepok a následne budete sledovať či príznaky vymiznú. Presnú dobu, počas ktorej je potrebné držať túto diétu, vám presne povedať nevieme, nakoľko to závisí od mnohých faktorov (ako napríklad potenciálna úroveň celiakie, stav a rýchlosť vášho trávenia atď). Vo všeobecnosti by ste však stravu bez lepku mali držať minimálne 2 týždne.
Druhým spôsobom, ako sa na celiakiu môžete otestovať doma, je použitie domáceho diagnostického testu, ktorý si zakúpite v lekárni. Existuje niekoľko rôznych značiek týchto testov, všetky však fungujú na rovnakom princípe. Odoberiete si vzorku krvi z bruška prsta, zmiešate ju s roztokom a aplikujete na vyhodnocovacie čidlo. Testy by mali mať vysokú presnosť, no nezabúdajte, že nenahrádzajú vyšetrenie u lekára.
Diagnostiku a liečbu celiakie nepodceňujte. Neliečená neznášanlivosť lepku môže totiž viesť k závažnému poškodeniu tenkého čreva. To môže mať za následok vznik zhubných nádorov, poruchy kostného metabolizmu, neuropsychické komplikácie a iné. Na druhej strane je však tiež veľmi dôležité, aby ste si sami „nenaordinovali“ bezlepkovú diétu, pokiaľ u vás nie je ochorenie potvrdené. Môžete svojmu telu totiž viac uškodiť než pomôcť. Pokiaľ lepok zo stravy vylúčite úplne (a bezdôvodne), môžete si postupne vybudovať intoleranciu.
Na celiakiu v súčasnosti neexistuje liek, avšak pokiaľ budete poctivo dodržiavať bezlepkovú diétu a odporúčania lekára, môžete žiť plnohodnotný život. Ako vyzerá bezlepková diéta?
Je potrebné, aby ste z jedálnička odstránili všetky potraviny, ktoré prirodzene glutén obsahujú. Vyhýbajte sa však aj tým potravinám, do ktorých bol glutén pridaný počas výrobného procesu. Pri bezlepkovej diéte sa neodporúča konzumovať:
Celiakia sa okrem tráviacich ťažkostí môže prejavovať aj kožnými problémami. Celiatici si preto musia dávať pozor nielen na to, čo zjedia, ale aj na iné zdroje gluténu. Lepok môžete totiž nájsť aj v niektorých kozmetických prípravkoch (v rúžoch), ale tiež napríklad v lepidle, ktoré sa používa na obálkach či známkach. Opäť platí, že by ste si pred kúpou produktu mali dobre prečítať jeho zloženie.
Pri bezlepkovej diéte by ste mali primárne siahnuť po potravinách, ktoré sú prirodzene bezlepkové. Patria sem napríklad:
Ryža, pšeno, kukurica
Strukoviny
Semená a orechy
Ovocie a zelenina
Pri pochutinách, nápojoch, sladkostiach či koreninách opäť platí, že je dôležité, aby ste si pred kúpou (a konzumáciou) vždy preverili, že daná potravina lepok naozaj neobsahuje.
Okrem už spomenutých potravín, ktoré obsahujú lepok prirodzene, môžete siahnuť aj po takých, ktoré sú označené ako bezlepkové. Najčastejšie nájdete na obaloch týchto produktov logo preškrtnutého klasu, prípadne nápis gluten-free. Pre celiatikov sa dnes vyrábajú rôzne múčne zmesi, cestoviny, nápoje a pochutiny, ktoré nájdete v niektorých bežných obchodoch s potravinami, v lekárňach a tiež v určitých drogériách.
Najpredávanejšie v skupine
Zoradenie
Počet výsledkov
Zobrazených 1 - 5 z 5 výsledkov