Najčastejšie otázky o glykémii (hladine cukru v krvi)
Pojem glykémia označuje hladinu cukru v krvi. U diabetikov je veľmi dôležité, aby o týchto hodnotách mali prehľad. Podľa glykémie totiž viete zistiť či máte správne nastavenú liečbu, stravu a životosprávu.
Glykémia, teda hladina cukru v krvi, sa za normálnych okolností u zdravého človeka pohybuje v rozmedzí 3,5 až 5,5 mmol/l na lačno a do 7,8 mmol/l po jedle. Všetky hodnoty, ktoré sú vyššie než tie, čo sme spomenuli, sú príznakom hyperglykémie, čiže vysokej hladiny cukru. Cukor vám môže vyskočiť po konzumácii príliš sladkého jedla, pokiaľ však neprekročí určitú hodnotu a do pár hodín klesne, zväčša nejde o vážnejší problém. Dajte ale pozor na veľké výkyvy medzi vysokým a nízkym cukrom.
Pokiaľ vám však cukor vyskočí a neklesne, obráťte sa na lekára. Ak mávate vysokú hladinu cukru pravidelne, respektíve dlhodobo, taktiež neváhajte s návštevou lekára – môžete totiž trpieť diabetom. S kontrolou cukru v krvi vám pomôže zariadenie nazývané glukomer. Pri vysokej hladine cukru sa objavujú príznaky ako neutíchajúci smäd, hlad, častá potreba močiť, malátnosť, únava a acetónový dych. U diabetikov môže vysoká hladina cukru indikovať nesprávne nastavenú liečbu alebo nesprávne stravovanie.
Dlhodobo zvýšená hladina cukru v krvi je jedným z prejavov toho, že máte cukrovku. To, že máte vyšší cukor, nemusíte sprvu vôbec spozorovať. Kým sa začnú objavovať príznaky cukrovky môžu totiž prejsť týždne, mesiace ale aj roky. Na jednej strane sa hladiny cukru počas dňa menia prirodzene – v závislosti od toho, čo a koľko jete. Vždy by sa však mali vrátiť do normálnej hodnoty. Pokiaľ vám cukor neklesá, ale naopak stále stúpa, obráťte sa na lekára. Ak ste diabetik a nameriate si vysoký cukor, ktorý neklesá, môže ísť o zlú podanú dávku inzulínu alebo nesprávne nastavenú diétu či liečbu. Buďte opatrný, vysoké hladiny cukru môžu viesť až k hyperglykemickej kóme. Tá nastáva pri glykémii vyššej ako 36 mmol/l a charakterizuje ju dehydratácia organizmu.
Zdravé hodnoty krvného cukru u človeka, ktorý nie je diabetik, sa pohybujú od 3,5 do 5,5 mmol/l nalačno a do 7,8 mmol/l zhruba 2 hodiny po jedle. Pokiaľ máte teda nalačno cukor vyšší ako 5,5 mmol/l, prípadne vám po dvoch hodinách od posledného jedla neklesne pod 7,8 mmol/l, máte zvýšený cukor. V prípade, že máte vyšší cukor, avšak ten sa po niekoľkých hodinách vráti do normálu, pravdepodobne nejde o vážnejší problém. Ak by ste však mávali vyššiu hladinu cukru častejšie, prípadne dlhodobo, nečakajte a obráťte sa na lekára.
Tehotenská cukrovka označuje stav, keď má tehotná žena vyššie hladiny cukru - pričom tieto hladiny sa po prvý raz prejavia počas tehotenstva. Po pôrode zvyknú odznieť. Tehotenská cukrovka je celkom bežná, čo je aj dôvodom toho, že budúce mamičky podstupujú testy hladiny cukru v krvi pravidelne.
Vyšetrenie na tehotenskú cukrovku má 2 fázy. Prvé vyšetrenie prebieha do 14. týždňa tehotenstva. Pokiaľ má mamička cukor nižší ako 5,1 podstúpi ďalšie kontrolné vyšetrenie až v druhej fáze, čiže v 24. – 28. týždni. Pokiaľ sa glykémia ukáže v rozpätí 5,1 až 6,9, urobí sa ďalšie kontrolné meranie v iný deň. Pokiaľ je cukor vyšší ako 6,9 nie sú kontrolné vyšetrenia potrebné, nakoľko je diagnostikovaný tehotenský diabetes.
Zvýšená hladina cukru v krvi sa prejavuje predovšetkým zvýšeným hladom a smädom, častým močením, rapídnou zmenou váhy a zápachom z úst pripomínajúcim acetón. Objavuje sa tiež ťažšie hojenie rán, problémy s videním, časté infekcie a zápaly a pocity svrbenia.
Hyperglykémia (zvýšená hladina cukru v krvi) nebolí ani nejak vážne neznepríjemňuje život – to znamená, že si dlhšiu dobu môžete myslieť, že sa s vami nič vážne nedeje. Predovšetkým cukrovka druhého typu má často postupný a pomalý nábeh – môže sa vyvíjať aj roky. Vysoký cukor však začína pomaly ničiť a poškodzovať cievy, nervy a vnútorné orgány, a preto by ste mali dbať na udržiavanie hladiny cukru v zdravej úrovni (3,5 mmol/l – 5,5 mmol/l).
Cukor počas dňa kolíše v závislosti od mnohých faktorov. Jedným z nich je samozrejme strava. Nalačno máte cukor prirodzene nižší, po jedle zas stúpne. Na hladinu cukru však vplýva napríklad aj stres či fyzická aktivita. Normálna hodnota cukru v krvi u zdravej osoby (bez diabetu) je 3,5 mmol/l až 5,5 mmol/l. Tieto hodnoty sú po jedle vyššie, vždy by sa však mali po určitej dobe ustáliť a vrátiť sa do „normálu“. Pokiaľ chcete zistiť, či máte po jedle správnu hladinu cukru, mali by ste si ju merať cca 1,5 až 2 hodiny po jedle. Pokiaľ ste zdravý, mali by ste si namerať hodnoty do 7,8 mmol/l.
U zdravého človeka sa zdravá hodnota cukru v krvi (glykémie) pohybuje v rozmedzí 3,5 až 5,5 mmol/l. Hraničná glykémia je stav, keď máte nalačno hodnoty cukru od 5,6 do 6,9 mmol/l. Nazývame to tiež prediabetes. Ide o stav, ktorý ešte nie je klasifikovaný ako cukrovka, avšak hladina cukru v krvi je natoľko vysoká, že nie je možné považovať ju za normálnu a zdravú.
Nie je ničím výnimočným, že sa pri hraničnej glykémii objavujú vyššie hodnoty nalačno, avšak po jedle sú v norme. Prediabetes je zväčša bezpríznakový a jeho zistenie prebehne často náhodne – počas preventívnej prehliadky. Je dôležité, aby ste hraničnú glykémiu nalačno riešili a nepodceňovali, zvyšuje totiž riziko vzniku cukrovky.
Optimálna (a zdravá) hladina cukru by sa mala pohybovať v rozpätí 3,5 až 5,5 mmol/l nalačno, do dvoch hodín po jedle by mala byť maximálne 7,8. Nebezpečná môže byť vysoká, ale aj nízka hladina cukru. Pri nízkej hladine cukru hovoríme o hypoglykémii, ktorá je často problémom práve u diabetikov s inzulínovou liečbou. Pokiaľ vám cukor klesne pod hraničnú hodnotu (3 mmol/l u zdravej osoby, 3,9 mmol/l u diabetika) môže nastať strata vedomia, v horšom prípade upadnutie do kómy či smrť.
Pri vysokom cukre je priebeh dlhodobejší. Cukor postupne poškodzuje cievy i nervy a môže spôsobiť vážne ochorenia a zdravotné komplikácie. Ideálne by ste si preto mali udržiavať optimálnu hladinu cukru v krvi. Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť viac o hypoglykémii a hyperglykémii, prečítajte si jeden z našich starších článkov na túto tému.
Ideálna hladina cukru v krvi nemusí byť pre každého človeka rovnaká. Pre cukrovkára je napríklad „dobrá“ hladina cukru úplne iná, ako u zdravej osoby. Zdravý človek, teda taký, ktorý netrpí na cukrovku, má zdravú hladinu cukru niekde v rozpätí 3,5 až 5,5 mmol/l. Pokiaľ si však nameriate vyšší cukor, nemusíte sa hneď strachovať. Hladina cukru kolíše počas dňa úplne bežne.
Je normálne, že po jedle vám cukor stúpne, po väčšej fyzickej aktivite zas klesne a podobne. Pokiaľ máte vy alebo váš blízky cukrovku, bude pre vás „normálna“ hladina cukru vyššia. Najlepšie je poradiť sa o tom s diabetológom. Ten vám poradí, v akej hladine by ste sa mali snažiť váš cukor udržiavať.
Cena prúžkov do glukomeru sa líši od značky a modelu glukomeru. Pri kúpe je potrebné, aby ste si vždy pozorne skontrolovali, či sú prúžky vhodné pre váš typ zariadenia. V našej online lekárni sa ceny prúžkov momentálne (k 30.1. 2022) pohybujú v rozpätí od cca 11 do 13€ za balenie.
Jednoznačne určiť, ktorý glukomer je najlepší, nedokážeme. Môžeme však povedať, že dobrý glukomer by mal byť určite presný a tiež jednoduchý na používanie. V lekárňach dostanete kúpiť glukomery viacerých značiek a typov. Pri niektorých nájdete v balení okrem zariadenia aj náhradné lancety a testovacie prúžky. Medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie glukomery u nás na eTabletke patrí napríklad glukomer Accu-Check Active.
Aby ste si vždy mohli odmerať cukor, potrebujete mať doma kvalitný glukomer. Pozrite sa, aké glukomery nájdete v našej ponuke a zásobte sa tiež rýchlym cukrom, ktorý vám pomôže pri hypoglykémii: