Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Liečivé účinky rakytníka: Prečo po ňom siahnuť najmä v zimnom období?

rakytnik

Ker rakytníka dorastá do výšky okolo 0,5 – 2 m. Je odolný a vydrží aj tuhé mrazy do -40°C. Husté konáre sú bohato pokryté tŕňmi a 3 – 8 cm dlhými kopijovitými listami tmavozelenej farby. Plody rakytníka sú oválne bobuľky svietivej oranžovo-žltej farby. Dozrievajú v prípade skorších odrôd v polovici júla, v prípade neskorších odrôd v septembri. Nachádzajú sa pozdĺž vetvičiek samičieho kru usporiadané v strapcoch.

Upozornenie:

Rakytník rešetliakový je rozšírený od Európy až po Čínu a Mongolsko. Okrem tohto druhu sa všetky ostatné druhy rakytníka vyskytujú predovšetkým vo vysokých horských oblastiach nad 3000 m.n.m. V oblasti koreňov totiž obsahuje baktérie, ktoré sú schopné fixovať dusík. Vďaka tomu dokáže rásť aj na miestach s náročnými podmienkami.

  • olej
  • sušené plody
  • sirup
  • šťava
  • džem

Výnimočný profil živín robí z rakytníka významného hráča v boji proti sezónnym prechladnutiam a chrípke.1

Aké sú účinky rakytníka?

  • Posilnenie imunitného systému
  • Podpora trávenia
  • Pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém
  • Pozitívny vplyv na funkciu pečene
  • Znižovanie hladiny LDL cholesterolu v krvi
  • Znižovanie hladiny cukru v krvi
  • Zníženie množenia baktérií Helicobacter pylori
  • Podpora zdravia očí a pokožky
  • Pôsobí proti zápalom2
  • Šťava: 30 – 50 ml denne, zriedená v ľubovoľnom množstve vody
  • Olej: 5 – 10 ml denne
  • Sušené plody: 10 – 20 g denne
  • Čerstvé (zamrazené) plody: 50 – 100 g denne
  • Tinktúra: v závislosti od koncentrácie a výrobcu 20 – 40 kvapiek denne, zriedené v malom množstve vody
  • Sirup: v závislosti od koncentrácie a výrobcu 1 polievková lyžica 1 – 3x denne

Rakytník je obľúbený aj v doplnkoch pre deti

Zdroje použité v článku:

1. JABLONSKÝ, I. 2007: Rostliny pro posílení organismu a zdraví. Grada Publishing a.s.; str.48-61; ISBN: 9788024717456
2. WANG, Z. a kol., 2022: Phytochemistry, health benefits, and food applications of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.): A comprehensive review. Volume 9 – 2022. [online] [cit. 13.11.2023]. Dostupné z: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.1036295/full

Neprehliadnite