Bezlepkové biele rožky
Ideálnymi raňajkami sú čerstvé bezlepkové rožky, poďte si ich pripraviť s nami.
Postup
- Do misy dáme bezlepkovú múku Promix Forte a v jej strede spravíme priehlbinku. V troche vody rozrobíme droždie a cukor a túto zmes nalejeme do priehlbinky v múke. Misu prikryjeme igelitovým vreckom a necháme asi 15 minút pri izbovej teplote postáť, kým sa nevytvorí kvások.
- Potom do tejto zmesi pridáme soľ, guarovú gumu a tvaroh a začneme miesiť cesto. Bezlepkové cesto sa správa úplne inak ako sme možno zvyknutí z lepkového cesta. Preto je dôležité dodržať dĺžku miesenia a tá je v prípade bezlepkového cesta minimálne 10, ideálne 15 minút. Počas miesenia sa konzistencia cesta zmení zo suchej a hutnej do kompaktnej, redšej a mierne lepkavej.
- Po 15 minútach miesenia cesto zoškriabeme gumenou varechou do stredu misy, zľahka ho poprášime bezlepkovou múkou a prikryté igelitovým vreckom ho necháme kysnúť v teple asi hodinu.
- Nakysnuté cesto škrabkou vyklopíme z misy na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Opäť ho trochu poprášime bezlepkovou múkou a naporcujeme na 6-8 rovnakých kúskov. Z nich vytvarujeme bochníčky. Ak sa cesto lepí, občas ho jemne posypeme bezlepkovou múkou.
- Bochníčky cesta prikryjeme a necháme 20 minút odpočinúť.
- Potom si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Bochníčky poprášime múkou, vyvaľkáme do oválu a natesno zrolujeme. Dlaňami ich ešte dotvarujeme do tvaru rožkov a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto ich necháme poslednýkrát podkysnúť prikryté fóliou (opäť stačí asi 20 minút pri izbovej teplote).
- Pred pečením rožky potrieme olejom. Bezlepkové rožky pečieme na 200 stupňoch asi 25 minút, kým sú zospodu upečené do bledohneda a na povrchu začnú chytať bledú farbu. Najlepšie chutia čerstvé, hneď po vychladnutí. To, čo nezjeme, odporúčame hneď zmraziť.
Suroviny
Potrebujeme:
- 350 g bezlepková múka Promix Forte PROMIX-FORTE, silná bezlepková múka 1000g
- 225 ml vlažnej vody
- 10 g čerstvého droždia
- 1 PL jemného tvarohu
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 1 ČL guarovej gumy
- trochu oleja na potieranie
Črty
- bez lepku
- bez pridania mlieka
- bez pridania orechov
- bez pridania sezamu
- bez pridania sóje
- vegetariánske
- bez pridania vajec
Parametre
- Príprava počas 75 minút
- Pečenie počas 25 minút
- Teplota rúry 200 °C