Potrebujete pomôcť
pri výbere?

Opýtať sa lekárnika
lekarnicka
email
podpora@etabletka.sk
telefon
+421 915 040 800
plus - ikona
hodnotenia zakaznikov

Hodnotenia
zákazníkov

Zobraziť hodnotenia

Bezlepkové biele rožky

Ideálnymi raňajkami sú čerstvé bezlepkové rožky, poďte si ich pripraviť s nami.

Postup

  1. Do misy dáme bezlepkovú múku Promix Forte a v jej strede spravíme priehlbinku. V troche vody rozrobíme droždie a cukor a túto zmes nalejeme do priehlbinky v múke. Misu prikryjeme igelitovým vreckom a necháme asi 15 minút pri izbovej teplote postáť, kým sa nevytvorí kvások.
  2. Potom do tejto zmesi pridáme soľ, guarovú gumu a tvaroh a začneme miesiť cesto. Bezlepkové cesto sa správa úplne inak ako sme možno zvyknutí z lepkového cesta. Preto je dôležité dodržať dĺžku miesenia a tá je v prípade bezlepkového cesta minimálne 10, ideálne 15 minút. Počas miesenia sa konzistencia cesta zmení zo suchej a hutnej do kompaktnej, redšej a mierne lepkavej.
  3. Po 15 minútach miesenia cesto zoškriabeme gumenou varechou do stredu misy, zľahka ho poprášime bezlepkovou múkou a prikryté igelitovým vreckom ho necháme kysnúť v teple asi hodinu.
  4. Nakysnuté cesto škrabkou vyklopíme z misy na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Opäť ho trochu poprášime bezlepkovou múkou a naporcujeme na 6-8 rovnakých kúskov. Z nich vytvarujeme bochníčky. Ak sa cesto lepí, občas ho jemne posypeme bezlepkovou múkou.
  5. Bochníčky cesta prikryjeme a necháme 20 minút odpočinúť.
  6. Potom si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Bochníčky poprášime múkou, vyvaľkáme do oválu a natesno zrolujeme. Dlaňami ich ešte dotvarujeme do tvaru rožkov a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto ich necháme poslednýkrát podkysnúť prikryté fóliou (opäť stačí asi 20 minút pri izbovej teplote).
  7. Pred pečením rožky potrieme olejom. Bezlepkové rožky pečieme na 200 stupňoch asi 25 minút, kým sú zospodu upečené do bledohneda a na povrchu začnú chytať bledú farbu. Najlepšie chutia čerstvé, hneď po vychladnutí. To, čo nezjeme, odporúčame hneď zmraziť.

Suroviny

Potrebujeme:

  • 350 g bezlepková múka Promix Forte PROMIX-FORTE, silná bezlepková múka 1000g
  • 225 ml vlažnej vody
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 PL jemného tvarohu
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL guarovej gumy
  • trochu oleja na potieranie

Črty

  • bez lepku
  • bez pridania mlieka
  • bez pridania orechov
  • bez pridania sezamu
  • bez pridania sóje
  • vegetariánske
  • bez pridania vajec

Parametre

  • Príprava počas 75 minút
  • Pečenie počas 25 minút
  • Teplota rúry 200 °C

Neprehliadnite